FOTO  FPMOZ: Otvorena 3. Likovna kolonija Krešimir Ledić

Kolonija kreša Ledić
Samom činu otvaranja nazočio je veliki broj ljudi, a na samom početku svečanog čina nazočnima se obratio dekan FPMZO-a prof. dr. Mario Vasilj riječima:

Poštovani sudionici Likovne kolonije Krešimira Ledića, poštovani uzvanici.
Opet smo se okupili ovdje u Mostaru oko čovjeka i njegova djela. Našeg učitelja: likovnog pedagoga i prijatelja Krešimira Ledića. Još uvijek u srcu nosimo njegov osmjeh, razdragano ushićenje prigodom svakog susreta, čašicu razgovora i životnu mudrost: mostarskih ulica, sunca i bure, ljudi , svakodnevnice u kojoj uvijek iznova treba pronaći ono istinito i lijepo i oteti zaboravu.
Radujemo se što se broj sudionika iz godine u godinu povećava što nas uvjerava da smo dobri domaćini i da promocija naše likovne kolonije ide usmenim putem od kolege do kolege likovnoga umjetnika kako je ovdje u Mostaru (u Rodoču) ugodno druženje i radost stvaranja ono što okuplja, zbližava ljude i uvijek iznova poziva na odaziv.  Ove smo godine upriličili sjećanje ne samo na likovno stvaranje i ljudski lik našeg prijatelja Krešimira Ledića, nego i zazivamo spomen na velikana hrvatske pisane riječi i hrvatskog ekspresionizma Antuna Branka Šimića. Hercegovina kao vanjska stvarnost sa svom svojom simbolikom kao sredstvo iskazivanja unutarnjih stanja duha , ekspresija misli, emocija, potisnutog i zatomljenog, svega što nas okružuje.

... Tihano došla sam evo
Iz jednih neznanih strana,
U plastu klasove nosim
I šipke s tananih grana...
Pjevuca tihano, - tiše
I granom smokovom njiše.

Družite se i iskoristite ove dane za stvaranje i za čašćenje ljepote. Otvorite svoju nutrinu i koristite Hercegovinu, riječi, misli i slike Antuna Branka i Krešimira kako bi kazali istinu vlastitih bića uronjenih u svijet koji nas okružuje, ovaj stvarni i virtualni koji postaje stvarniji od stvarnosti same. Prisjetimo se, dragi prijatelji, i samozatajnog likovnog stvaratelja našeg prijatelja koji je ovih godina bio s nama: stvarao i družio se a koji je u međuvremenu preselio u bolji svijet, našeg Franje Primorca. Neka nas i on podsjeti da radost druženja ne prestaje i kada čovjek ode i da nama živima ostaju sjećanja i ono dobro što nam je druženjem darovano.
Na kraju, dozvolite mi da zahvalim svim institucijama i gospodarstvenicima koji su prepoznali značaj i podržali organizaciju Likovne kolonije i ove godine.
Svima vama želim ugodan boravak i radost stvaranja. Dobro nam došli. Svako vam dobro i živjeli.

Na svečanom otvaranju prigodnim govorima nazočnima su se obratili Zora Dujmović, bh ministrica kulture, te Gordan Jurišić ispred Matice Hrvatske.

Koloniju je svečano otvorio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude koji je između ostalog rekao: "Hvala Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti koji su povezali ova dva velika umjetnika, Antuna Branka Šimića i Krešimira Ledića, koji su bili poznati svaki u svoje vrijeme, jedan na kraju 19. i početku 20. stoljeća, a drugi na kraju 20. i početku 21. stoljeća i svaki u svom kulturnom miljeu, književnosti i likovnoj umjetnosti. Uspješno ste povezali ova dva velika umjetnika i iznimno vam hvala na tome".

Program otvaranja kolonije vodio je Veselko Čerkez.

Ovogodišnja tema likovne kolonije koja traje do 8. svibnja 2016.je „Antun Branko Šimić", s pod temom „Ekspresionizam Hercegovine (kamen, krš, maslina, loza, šipak, smokva, Neretva)".

U okviru kolonije bit će predstavljena i monografija Krešimir Kreša Ledić.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info