FPMOZ: Održan sastanak sa organizacijom Save the Children

Save the Children, FPMOZ
Danas je u prostorijama FPMOZ-a održan sastanak sa organizacijom Save the Children u vezi realizacije projekta Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Opći cilj projekta jeste doprinijeti unapređenju ishoda učenja U osnovnom i općem srednjem obrazovanju. ENABLE-BiH namjerava osigurati da učenici i učenice u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za sudjelovanje u ekonomiji zasnovanoj na znanju te postanu nositelji ekonomskog razvoja u budućnosti.

Današnjem sastanku su u ime FPMOZ-a nazočili dekan prof.dr.sc. Mario Vasilj, prof.dr.sc. Zora Pilić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju , prof.dr.sc. Sanja Tipurić Spužević, prodekanica za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom i doc. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik dekana , a u ime Save the Children Andrea Žeravčić, direktorica i Fatima Smajlović, direktorica za razvoj i kvalitetu programa.

"Prva faza projekta uspješno je završena. Mi imamo želju koju su iz organizacije Save the Children prihvatili da naš fakultet bude jedan od centara izvrsnosti u drugoj fazi projekta, te da tako napravimo poslovnu suradnju s poslovnim subjektima, osnovnim i srednjim školama. Želimo da se uistinu znanja koja studenti steknu na fakultetu mogu primijeniti u praksi i da studenti imaju mogućnost provjere tih znanja, te da nakon te provjere imamo mogućnost mijenjati ono što nije dobro. U sklopu toga će biti oformljen laboratorij na našem fakultetu koji će biti na korist svima koji su okrenuti ka FPMOZ-u i Sveučilištu u Mostaru. Dosadašnja suradnja s osnovnim i srednjim školama je bila uspješna, a nadamo se da će ona biti još uspješnija povezivanjem s onim školama koje su uključene u Stem program, a koje do sada nisu bile u suradnji s našim fakultetom. Mi ćemo s njima nastojati potpisati ugovor kako bi naši studenti mogli ići na praksu u te osnovne i srednje škole", rekao je dekan FPMOZ-a prof.dr.sc. Mario Vasilj.

"U projektu Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini ja sam savjetodavna osoba. Ovaj projekt promovira sve vrijednosti i vještine u BiH, uvodi ih i integrira u obrazovni sustav u formalnom, i neformalnom, odnosno izvannastavnom dijelu. Proizveli smo operativni nastavni plan i program za Stem vještine i priručnik smjernice za sveučilišta koji se tiče pedagoške grupe predmeta, a također i priručnik i smjernice za sveučilišne profesore. Trenutno smo u fazi implementacije gdje smo na nivou BiH odabrali 12 model škola, 3 fakulteta prirodnih znanosti , 2 tehnološka parka i 27 kompanija koje će u naredne dvije godine nastojati da praktično primjene što više implementiraju stent što u nastavi, što u izvan nastavnim aktivnostima na sveučilišnom dijelu", kazala je za naš portal Fatima Smajlović.

Koordinator projekta u ime fakulteta je doc. dr. sc. Tomislav Volarić koji nam je istakao: "Jako nam je drago da je prva faza Stem projekta dobro prihvaćena i da smo dobili prigodu da budemo dio druge faze, a bitno je to i same organizatore projekta. Organizacija Save the Children pokazala je veliku ozbiljnost i drago nam je da je naš fakultet dio ekspertne grupe u operativnim smjernicama i gdje je napravljen jedan jako dobar priručnik. Ovo pokazuje da naš fakultet želi da bude dio zajednice u kojoj radi i nama će ovaj projekt pomoći da što brže dođemo do naših škola što nam i jeste krajnji cilj".

Projekt od početka 2016. godine financira i podržava Agencija za međunarodnu suradnju SAD-a (USAID), kao svesrdnu pomoć američkog naroda Bosni i Hercegovini, u namjeri da se unaprijedi i osnaži obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

HERCEGOVINA.info