FPMOZ: Dekanov govor s otvaranja 2. Znanstveno- stručne konferencije Zaštita voda u kršu

prof.dr.sc Mario Vasilj, FPMOZ, likovna kolonija, Krešimir Ledić, Mario Vasilj, FPMOZ, Zaštita voda u kršu, Mario Vasilj, govor, FPMOZ, Jesen na FPMOZ-u, FPMOZ, HŠK Zrinjski, prof.dr.sc Mario Vasilj
...okoliša FBiH, 15. i 16. listopada u hotelu Mostar održat će se 2. po redu znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Zaštita voda u kršu". Svim prisutnima na otvorenju konferencije obratio se dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Mario Vasilj. Pozdravne govore održali su i predsjednik Vlade HNŽ prof. dr. sc. Nevenko Herceg i gdin. Damir Mrđen ispred Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Konferenciju je otvorila i zaželjela uspjeh u radu rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ljerka Ostojić.
U radnom dijelu konferencije prisutni će imati priliku poslušati pozvana predavanja vodećih znanstvenika iz svih aspekata zaštite voda i drugih tema konferencije, ističe prof. dr. sc. Zora Pilić, predsjednica znanstveno-stručnog odbora konferencije. Tako će se prisutnima obratiti redom: dr. sc. Nataša Smolar-Žvanut (Inštitut za vode Republike Slovenije), akademik prof. dr. em. Gordan S. Karaman (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti), dr. sc. Marko Miliša (PMF, Sveučilište u Zagrebu), dr. sc. Dario Omanović, (Zavod za istraživanje mora i okoliša, IRB), prof. dr. sc. Ivan Mijatović (Prehrambeno tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu), dr. sc. Mladen Smoljanović (Medicinski fakultet, Sveučilište u Splitu) i gdin. Tomislav Lukić (Federalno ministarstvo okoliša i turizma). Pored pozvanih predavača znanstvenici i stručne osobe iz cijele regije će svoje radove predstaviti u preko 40 usmenih izlaganja i postera unutar poster sesije.

Tijekom dvodnevnog održavanja planira se kroz različite znanstveno-stručne teme potaknuti iznalaženje rješenja koja će doprinijeti odgovornom upravljanju vodnim resursima u ekološki osjetljivom krškom području. Osnovni cilj konferencije je razmjena znanja i iskustava, te poticanje suradnje između znanstvenika i stručnjaka različitih usmjerenja koji se bave vodama u kršu. Okupljanjem različitih interesnih skupina iz obrazovno-znanstvenog područja, privatnog i nevladinog sektora, kao i federalnih i državnih institucija doprinijet će se boljem dijalogu u području upravljanja, zaštite i monitoringa krških voda i krških ekosustava.
Namjera organizatora je povezati znanstvenike i stručnjake koji će kroz odabrane teme interdisciplinarno raspravljati o svim aspektima voda u kršu, razmotriti trenutne izazove u ovom sektoru, razmijeniti svoje ideje i rezultate kako bi se donijele korisne smjernice za očuvanje kvalitete voda u kršu te, uspostavu sveobuhvatnih monitoring programa kao temeljne pretpostavke za zaštitu ovih jedinstvenih ekosustava.
U sklopu Konferencije, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti održat će se i 2. dani prirodnih znanosti na kojima će sudjelovati predstavnici Ministarstva, te profesori i studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
Konferencija se održava u sklopu bogatog programa Jeseni na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Govor dekana prosf.dr. Maria Vasilja s otvaranja 2. Znanstveno- stručne konferencije "Zaštita voda u kršu"

Poštovani sudionici međunarodne znanstveno-stručne konferencije Zaštite voda u kršu, dragi prijatelji, pozdravljam Vas kao domaćin u ime profesora, asistenata i radnog osoblja Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
O odnosu vode i krša mi ovdje u Hercegovini pjevamo pjesme, ali i živimo tu istinu žedne zemlje i nabujalih voda. Voda kažu poprima oblik svega što je okružuje, a opet ništa na svijetu nije toliko oblikovalo i promijenilo lice zemlje i kamena kao voda.
Jedna irska poslovica kaže da onaj tko ne brine o vodi ne brine za bolje sutra, a mi ovom znanstveno-stručnom konferencijom pokušavamo dati neke odgovore na osjetljiva pitanja ekološke ravnoteže prostora u kojemu živimo i takvog gospodarenja vodama koje će održati i unaprijediti kvalitetu života.
O važnosti vode uči nas život, a u jednu misao možda je najbolje sažeo Wystan Hugh Auden [Visten Hju Oden]: tisuće ljudi živjelo je bez ljubavi, bez vode nijedan.
A krš kojeg toliko volimo i kojega osjećamo gotovo kao dijelom naše osobnosti i našeg identiteta treba očuvati i na njemu graditi život u skladu sa njegovim svojstvima. No, unatoč svim njegovim manjkavostima, osjetljivoj naravi i velikoj ljubavi koju mu darujemo dobro je prisjetiti se jedne stare kineske mudrosti: i dragom kamenu potrebna je ruka vještog majstora.
Ništa bez čovjeka, njegova znanja i umijeća. A tko je pozvaniji od Vas da dadne valjane odgovore na pitanja koja stoje pred nama kada je u pitanju odnos između vode, čovjeka i krša.
Sa zadovoljstvom očekujemo Vaša mišljenja, radujemo se Vašim izlaganjima i našem susretu. Nadamo se da će stručne i znastveno utemeljene rasprave biti plodonosne te nas sve zajedno obogatiti za nove spoznaje. Svaka plodonosna razmjena mišljenja prinos je ukupnom znanju i obogaćuje čovjeka i društvo u cjelini pri tome ne smijemo zaboraviti da su još stari Kinezi zamijetili da je misao slična kopanju bunara: voda je najprije mutna, ali se polako razbistri.
Stoga se ne treba bojati da poneka i nedovoljno dorečena zamisao ostane kao predložak za nova traganja, ovdje smo kako bi razmjenjivali znanja i iskustva i kako bi to uvijek iznova činili.
Ovo je po drugi put na ovom mjestu, u nadi novih susreta, jer stara je mudrost da kapljica dubi kamen ne padajući dvaput već često. U toj nadi, želim Vam uspješan rad, svako Vam dobro i živjeli.