FOTO  Evo što prvo dočeka sve posjetitelje koji stignu u Mostar

Fontana željeznička i autobusna stanica Mostar
Hercegovina.info

Proteklih dana započeli su radovi na izgradnji još jednog kružnog toka u Mostaru i to na platou autobusne i željezničke stanice.

Posebnost ovog, oko milijun konvertibilnih maraka (bez PDV) vrijednog, kružnog toka je što će u središtu istog biti urađena fontana, navedeno je iz Grada Mostara.

Rok izvođenja radova je 120 dana od dana uvođenja izvođača (HP Investing) u posao. Izgradnjom nove fontane, svim posjetiteljima koji u Mostar dođu autobusom ili vlakom to će biti, za oko, lijep doček.

Međutim, svega 30-tak metara dalje od ove, nalazi se još jedna fontana koja je izgrađena prije više godina, a na kojoj su bile postavljene ploče u znak sjećanja na Jerrie Hulmea (1935. - 1995.). Ova fontana je prvo što posjetitelji Mostara, koji dođu vlakom ili autobusom, vide. Ista fontana je, blago rečeno, u očajnom stanju.

On je poginuo u Mostaru, a bio je šef UNHCR ureda u Mostaru, i mnogi stanovnici su ga zavoljeli kao čovjeka jer je bio jednostavan i želio je pomoći. Smatrali su ga kao dijelom obitelji. Hulme je došao u Zagreb 1992. godine, a već sljedeće godine je rukovodio UNHCR uredima u Međugorju - Mostaru, Srebrenici, Banja Luci, Sarajevu i Goraždu.

Na jednoj od ploča napisano je samo njegovo ime, a na drugoj posveta na kojoj piše "U sjećanje sa zahvalnošću na velikog čovjeka, istinskog humanistu i velikog prijatelja Mostara Jerrie Hulme (1935.-1995.), šefa UNHCR ureda u Mostaru".

Zadnjih godina brigu o fontani ne vodi nitko. Izljevi iz kojih je tekla voda, presušili su - voda je zatvorena. Ploča s Jerrijevim imenom je otpala i razbijena. Fontana je prljava, devastirana, začepljena. Voda više ne teče, kao da je ugašen život, poput Jerrijevog.

Napomenimo ponovno da se ova fontana nalazi svega 30-tak metara od nove, koja bi trebala biti u središtu kružnog toka. Ako će briga o novoj biti kao o već postojećoj fontani, onda je bolje da je i nema.