Evanđelje po Inzku: Gradonačelnik u petak

Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko u ponedjeljak je donio odluku o izmjeni Statua Grada Mostara prema kojoj je u trećem krugu glasovanja, u koji će ući dva kandidata, za izbor gradonačelnika dovoljna prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika.

Odnosno, u trećem krugu glasovanja kandidat koji dobije veći broj glasova postat će gradonačelnik.

U prethodnih 17 pokušaja ni kandidat HDZ-a BiH niti kandidat SDA, koji su redovito ulazili u treći krug, nisu uspjeli prikupiti 18 glasova od ukupno 35 vijećnika, koliko je prema ranijim odredbama trebalo dobiti za izbor gradonačelnika.

Također, prema odluci visokog predstavnika, novoizabrani gradonačelnik ima rok od tri dana da predloži gradski proračun za 2009. godinu, a predsjednik Gradskog vijeća još tri dana da sazove novu sjednicu na kojoj bi vijećnici trebali glasovati o proračunu.

Ako proračun ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću, visoki predstavnik ovlastio je gradonačelnika da nakon razmatranja prigovora kojima je spriječeno usvajanje proračuna, sam proglasi proračun.

U konačnici, to znači da bi u dva tjedna koliko je ostalo do kraja 2009. , Mostar konačno trebao dobiti ovogodišnji proračun.

(Fena)