„Euromelanoma day“ prvi put u Kliničkoj bolnici Mostar

Kožno KBC Mostar

Cilj organizacije ovog, u Europi, prepoznatog dana je rano otkrivanje melanoma, što doprinosi uspješnijem liječenju i povećava stopu preživljavanja, a cilj akcije je skrenuti pozornost na razlikovanje karcinoma kože, koji nastaju na mjestima na koži gdje prije nije postojala promjena, melanoma - koji nastaju iz madeža i naravno, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od istih.

Glavna aktivnost obilježavanja navedene ciljane prevencije su besplatni pregledi građana, a od velikog odziva jučer je pregledano 97 naručenih osoba.

Spremnost da se preventivni pregledi ove vrste po prvi put obave u što ugodnijem ozračju za građane, pokazali su: doc. dr. sc. Dubravka Šimić, prim. Suzana Jelčić - Arapović, dr. med., mr. sc. Jasna Zeljko - Penavić, dr. med., te medicinske sestre: Ivanka Šimić i Sandra Jozić.

„Zadovoljni interesom javnosti i uspješne provedbe, Euromelanoma day će sljedeće godine biti organizirana u nekoliko hercegovačkih gradova u isto vrijeme", kazala je doc. dr sc. Dubravka Šimić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KB Mostar obavještavajući zainteresirane da se i dalje mogu naručivati za preglede na Klinici koja sada ima najsuvremeniju opremu za pregledavanje madeža.

Sponzor ove važne akcije je tvrtka Beiersdorf - Eucerin, koja je prepoznala važnost ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože i koja je zaslužna za kupnju dermatoskopa Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničke bolnice Mostar.