FOTO  DUŽNOSNIK IZ SRBIJE U MOSTARU Srbija može biti primjer za rješenja manjinskih zajednica

Milimir Vujadinović i Srbi Mostara
Hercegovina.info

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović povijesnim je nazvao svoj današnji posjet Mostaru, gdje se susreo s političkim, kulturnim i vjerskim predstavnicima Srba iz Mostara i doline Neretve.

"Nakon događaja 90-tih godina, ovo je povijesni trenutak i prvi sastanak s političkim predstavnicima srpskoga naroda u dolini Neretve. Ovo je prvi službeni sastanak organa države Srbije s nositeljima političke vlasti mostarskih Srba", kazao je Vujadinović medijima nakon sastanka, dodajući kako je to svakako napredak, ali ne i dovoljan.

Vujadinović je s predstavnicima Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' Gradski odbor Mostar, Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva 'Gusle', Koordinacije Srba Mostar te zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Mostara razgovarao o položaju srpskoga naroda u Mostaru te o kulturnim i obrazovnim projektima koje provode te organizacije, a koje Republika Srbija godinama podržava.

Po riječima zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibora Milivojevića, ovo je samo jedna od nizu posjeta i načina na koje Srbija podržava srpske zajednice u regiji. "Osvrnuli smo se i na demografska i politička pitanja, ali svakako podsjetili na kulturno i povijesno blago koje Srbi u Mostaru imaju", kazao je Milivojević.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća pozdravio je inicijativu HDZ-a BiH za izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje se tiče konstitutivnosti Srba u toj županiji.

"Ostvarivanje jednog takvoga prava poslije toliko borbe srpskoga naroda u županiji gdje je potpuno negiran ustav FBiH, ne bi trebalo biti zadovoljstvo ali meni svakako jeste, jer je to potvrda da se u ovoj državi okrećemo normalnijim životima, uvažavajući i poštujući raznolikost i pravo svih ostalih te težimo napraviti bolje društvo", komentirao je Milivojević.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović dodao je kako će Srbija uvijek stati iza rješenja koje dogovore predstavnici Srba s predstavnicima drugih naroda u BiH.

"Sve ono što je plod dogovora tri naroda ili političkih subjekata koji danas čine vlast, mi podržavamo. Međutim, ako netko ne zna rješenja za manjinske zajednice i njihov položaj, neka im Srbija posluži kao primjer", poručio je Vujadinović. Dodao je kako Republika Srbija samo traži poštivanje ustava i zakona onih zemalja u kojima Srbi žive.