FOTO/VIDEO  Došao je iz Dubrovnika u Mostar i napravio brod

Igor Hajdarhodžić brod
Hercegovina.info

U Muzičkom centru 'Pavarotti' u Mostaru boravio je dubrovački umjetnik Igor Hajdarhodžić koji je tom centru i ovom gradu ostavio jedno umjetničko djelo.

On je uz pomoć svog suradnika Vjekoslava Gelemanovića napravio parobrod od starih i odbačenih materijala poput željeza, igračaka i drugih predmeta. Dužina parobroda je 3,5 metara, dok je rad dobio naziv 'Mostar sanja more'.

Koristeći mahom metal koji je nekada bio dio funkcionalnog predmeta koji je netko odbacio, ali i druge otpadne materijale, umjetnik gradi skulpture brodova dajući ovim dijelovima novu funkciju i važnost reciklaže stavlja u prvi plan.

"Pravi naziv instalacije je trebao biti 'Mostarci sanjaju more' jer su ljudi odavde postali građani drugog reda zbog odluke vlasti da ne mogu doći kod nas (u Republiku Hrvatsku op.a.), a time i moji prijatelji Tajma i Atilla iz 'Pavarotti' centra. Zapravo to što me nerviralo sam pokušao predočiti u brod koji sanja da ode iz Mostara i uplovi u more.

Sadržaj se učitava...

To je ta neka unutarnja motivacija bila za brod. Međutim, uvjeti za rad u Mostaru su izvanredni zbog toga što je velika dostupnost materijala, što nije slučaj u Hrvatskoj. Jednako tako, produkcijski gledano, ono što 'Pavarotti' centar radi gdje pokušava da spoji obale kao što to rade i brodovi, to je nešto što je za mene motivacija.

Brod kao simbol slobode, elementa koji povezuje obale, on ima taj i takav znak unutar ove izložbe", rekao je za Hercegovina.info Hajdarhodžić.

Na upit, zbog čega je prihvatio ovaj vid umjetnosti, Hajdarhodžić je odgovorio: "Oduvijek se bavim brodovima, kao simbolima slobode i u tome više volim kad me se smatra nekim suludim inženjerom nego umjetnikom. Ja sam lažni inženjer hidrodinamike, a zapravo moja je poruka ona koja je - poruka slobode, slobodne plovidbe".

Na konstataciju da brodovi u neku ruku nisu slobodni, jer imaju svoje redove plovidbe, ne plove kud žele i kad žele, Hajdarhodžić je rekao: "Brodovi nisu slobodni ukoliko to dopustimo. Ako se sami potrudimo oko vlastite plovidbe onda nećemo ulaziti u neke tokove koje smišljaju neki vrlo čudni kapetani koje smo odabrali. Ako budemo u toj plovidbi sa onima koji žele samo tu slobodu...na brodu kad je frka onda ne pomaže ni vjera, ni nacija, ni koliko imaš para, nego se treba spašavati i time se ta stvar završava", zaključio je.

Igor Hajdarhodžić, rođen je 1960. godine u Dubrovniku. Završio ADU u Zagrebu, kao diplomirani glumac. Osim glumom, bavi se glazbom, medijskom produkcijom i vizualnim oblikovanjem objekata vezanih za pomorstvo.