FOTO  DONACIJA Mostarska bolnica dobila rukavice, maske, odijela ...

Donacija Partnerstva za zdravlje za SKB
Hercegovina.info

Udruga 'Partnerstvo za zdravlje' (Partnerships in Health), u suradnji s partnerskim organizacijama i institucijama, donirala je testove na covid-19 i zaštitnu opremu za zdravstvene radnike u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

Direktorica Partnerstva za zdravlje Aida Kurtović rekla je kako se nada da će donirana oprema, testovi, pandemijski kompleti (zaštitno odijelo, maska, rukavice) i beskontaktni termometre, biti od koristi zdravstvenim ustanovama.

Pored SKB Mostar u sklopu regionalnog SoS projekta 'Partnerstva za zdravlje', slična donacija ranije je uručena Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i JZU Bolnici 'Sveti vračevi' u Bijeljini, a ukupna vrijednost donirane opreme je oko 200.000 maraka. Donacija obuhvata testove na covid-19, pandemijske komplete (zaštitno odijelo, maska, rukavice), dezinficijense te beskontaktne termometre.

Uime 'Partnerstva za zdravlje' Kurtović je zahvalila svim liječnicima i zdravstvenom osoblju koji već godinu dana pružaju pomoć i liječe oboljele od covida.

Infektolog Siniša Skočibušić iz SKB Mostar istaknuo je kako će donirana oprema biti od velike pomoći mostarskim liječnicima.

"Oprema koju danas dobivamo je oprema koja je uvijek dobrodošla, koja se troši u velikim količinama u našoj bolnici s obzirom da mi praktično imamo više tisuća pacijenta oboljelih od covida-19, i samo na taj način možemo osigurati kvalitetnu zaštitu kako pacijenata tako i zdravstvenog osoblja što je iznimno zahtjevan zadatak", dodao je Skočibušić.

"Projekat nam omogućava donaciju testova i zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama u tri grada u Bosni i Hercegovini, koji su potpisnici 'Pariške deklaracije' i sa kojima smo surađivali u pripremi projekta, a kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na nesebičnoj i vrijednoj podršci", navode iz 'Partnerstva za zdravlje'.

Pored navedenih aktivnosti, Udruženje 'Partnerstvo za zdravlje' je pokrenulo izgradnju web platforme za zdravstvene profesionalce angažirane u borbi protiv covid-19. Na ovoj platofrmi moći će se dobiti stručni savjeti od kompetentnih epidemiologa, infektologa i stručnjaka za organizaciju zdravstvenog sistema. Početak rada platforme planiran je u veljači 2021. godine.

Udruženje 'Partnerstvo za zdravlje' također održava web stranicu hivtestiranjebih.com kao doprinos prevenciji širenja HIV-a u Bosni i Hercegovini. Na web stranici mogu se dobiti informacije o centrima za besplatno, dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje u Bosni i Hercegovini, informacije o procesu testiranja, savjetovanju prije i nakon testiranja, kao i osnovne činjenice o HIV-u i AIDS-u.