Do kada će prosjaci vući turiste za rukav?

Sankcionirati

Skoro na svakom koraku, a pogotovo na turističkim odredištima, gdje se okuplja najveći broj stranih posjetitelja kao i samih građana Mostara, može se vidjeti sličan prizor prosjačenja, što nažalost daje jako loš primjer posjetiteljima i šalje svijetu pogrešnu sliku.

Veliki broj projaka na ulicama problem je koji gradske vlasti već godinama nisu u stanju riješiti, a zasigurno je jedan od gorućih problema. Upravo to pitanje je spomenuto na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te su vijećnici zahtjevali da se isto na neki način pokuša riješiti.

Prema riječima Davora Pehara, HDZ-ova vijećnika u Gradskom vijeću, prosjačenje po ulicama daje jako lošu sliku grada.

- To nisu uopće građani Mostara i ja ih zovem profesionalnim prosjacima. Prilikom svoga prosjačenja dovode turiste u neugodan položaj, a to nam ne ide u prilog. Grad Mostar nema institucije koja bi eventualno mogla to spriječiti i zabraniti, to je zadaća Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a, pojasnio je Pehar. Potrebno je uvesti određene zakone prema kojima bi se prosjačenje tretiralo kao zabrana, tvrdi Pehar, i provodilo po tom pitanju sankcije.

Organizirana prosjačenja

Ono što je već itekako postalo jasno je da nije u pitanju individualno prosjačenje, nego organizirano. Naime, spomenuta organizirana prosjačenja u ovom gradu su postala jako unosan posao, poprimivši oblike organiziranog kriminala.

Prosjaci, odnosno žrtve organiziranog kriminala, nemaju koristi od tog prosjačenja, jer isprošen novac završava u džepovima organizatora klana.

Upravo je to razlog više zbog kojeg je potrebno što prije intervenirati te sankcionirati narušitelje turističke sezone. Bilo kako bilo, organizirano ili pak zasebno prošenje je kobno za ovaj grad, i jedino što nam može donijeti jest to da nam se turisti ne vrate nakon posjeta.

Ne daju mira

Na najfrekventnijem području Mostara, poput raskržja na Španjolskom trgu, najmlađi prosjaci često opsjedaju automobile želeći oprati šoferšajbe i tako izmamiti nešto novca.

Onda kada dobiju negativan odgovor od vozača da se udalje od vozila, postaju agresivni te čak i udaraju. Pa ni trenuci uživanja uz kavu u nekim od obližnjih lokala nisu mogući bez ''maltretiranja'' prosjaka. Skupine prosjaka uz samo pet minuta okupraju stolove, piše Dnevni list.