Dinamičnim kalendarom Ivan Kelava pomaže nabavu hranilice za konje na Bilima

konji
... ugostit će svečanost promocije kalendara za 2015. godinu, u cijelosti oplemenjenoga vrhunskim fotografijama s dinamičnim motivima iz života tih konja.

Fotograf Ivan Kelava koji autorski potpisuje svih dvanaest pomno odabranih umjetničkih uradaka, tijekom protekle tri godine ovjekovječivao je svakodnevicu krda s Bila. Kelava je već dobro poznat javnosti po nekoliko uspješnih ostvaraja koja su naišla na izrazit prijam, kako kod stručne kritike, tako i kod brojnih ljubitelja fotografske umjetnosti u nekoliko europskih zemalja, počevši od Hrvatske pa sve do daleke Engleske.

- Počelo je kao osobna priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja i načina života ovih iznimnih krda bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih otprilike 150 konja i koji su u pripremi osnivanja udruge koja bi djelovala na njihovoj zaštiti. Oni su me upoznali s nedaćama i prijetnjama s kojima se te životinje suočavaju, a jedna od njih je zimska nestašica hrane i prikupljanje sredstava za nabavu hranilice učinilo mi se kao sjajan pothvat. U suradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design odnosno s gospodom Mirom Ragužem i Stjepanom Barbarićem, osmislio sam kalendar kojega puštamo u prodaju, po cijeni od 10 KM po primjerku. Od prikupljenih ćemo sredstava pokriti troškove tiskanja, a preostali dio darovat ćemo u svrhu nabave ove nužne hranilice. Jasno, pojedinačne kupnje su dobrodošle, ali bi uključivanje gospodarskih subjekata u ovu priču tek bilo ona istinska pomoć koju trebamo - kazuje nam Kelava, koji je svjestan težine postavljenoga zadatka za njegovu umjetnost, ali koji ističe kako uživa u izazovima.

Program svečanosti promidžbe kalendara koji uistinu može biti lijepim poslovnim darom, osnaženim plemenitom pričom, uglavljen je za četvrtak, 4. prosinca, s početkom u 18 sati. U sklopu svečanosti, nazočnima će se obratiti umjetnik osobno, prigodno će biti izložen dio fotografija iz kalendara, izrađenih u većemu formatu, a na rasporedu je i prikazivanje 25-minutnoga dokumentarnog filma naziva Na Bilima, rađenim u produkciji BHT1, a pod autorskom palicom Dine Kasala.

Inače, Ivan je Kelava rođen 1981. godine u Mostaru. Diplomirao je i magistrirao pri Ekonomskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Fotografijom se bavi već više od deset godina, a ističe kako su ga opčinili svjetlost, trenutak, pokret i ljudi u takovim stanjima. Višestruko je nagrađivan i već izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i u Ljubuškomu. Fotografije su mu korištene za naslovnice knjiga, monografija, plakata, kalendara i drugih oblika vizualnih predstavljanja. Jedna je pohranjena u opusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a može se kazati kako ga je u svijet prepoznatljivih autora lansirala ona s likom djeda koji se brije, korištena za plakat Mediteran film festivala u Širokomu Brijegu, 2011. godine.