Deponija blokirana: Mostar će se opet gušiti u smeću

Deponija Uborak zbog neplaćanja računa od Komosa i Parkova dopušta odlaganje 30 posto prikupljenih količina, tj. dopušta samo odlaganje otpada iz bolnica, škola i ostalih prioritetnih mjesta.

Stalni problem

Ovaj problem se u Mostaru pojavljuje svakih 4-5 mjeseci, a vjeruje se kako iza svega stoje i politički razlozi. - Odlaganje otpada se u Mostaru tretira i kao političko pitanje. U određenim situacijama se rampa na deponiji spuštala kada su određene političke linije imale od toga koristi. Bojim se kako i danas imamo takvu situaciju - rekao nam je jedan od naših sugovornika.

Najveći dužnik prema mostarskoj deponiji je poduzeće Komos. Inače, dugovanja ovoga poduzeća daleko su veća od imovine koju posjeduje Komos, ali još uvijek gradske vlasti nisu donijele odluku o stečaju. I dok se očekuje gomilanje otpada po mostarskim ulicama, neki se pitaju što se događa s otpadom koji se trenutačno ne može odložiti na Uborak?

Što s otpadom

- Prošlo ljeto je blokada trajala 70 dana s dnevnim količinama od 90 tona dnevno. Nepoznato je što su komunalna poduzeća učinila sa 6.300 tona, tj. 35.000 m3 otpada? Teleportirala ga na nepoznato mjesto ili izvadili negdje šljunak te u istu rupu zakopali otpad - pita ironično jedan od naših sugovornika. Jedna od glavnih zamjerki mostarskoj Gradskoj upravi je neriješeno pitanje komunalija.

Komunalna poduzeća u Mostaru neplaćanja odlaganja otpada pravdaju činjenicom da Gradska uprava ne izvršava obveze prema njima. Jednostavno rečeno, svatko je svakom dužan u Mostaru i priča se stalno vrti u krug. Većina smatra kako je jedino trajno rješenje javno-privatno partnerstvo, s čime bi Mostar konačno riješio pitanje prilagodbe i provedbe europskih normi u komunalnoj djelatnosti. Pojedini gradovi u BiH su pitanje otpada riješili kroz javno-privatno partnerstvo i sada umjesto saniranja dugovanja tvrtki gubitaša te lokalne zajednice zarađuju na odlaganju otpada. Nažalost, u Mostaru još uvijek ne postoji politička volja da se krene u jedan ovakav proces. Ovo pitanje će svakako morati biti prioritet nove vlasti nakon što se održe lokalni izbori u Mostaru.

hercegbosna.org