FOTO  DEMOLICIJA Nova epizoda rušenja bespravno izgrađenih objekata u Mostaru

Rušenje bespravno izgrađenog objekta
Hercegovina.info

Nova epizoda uklanjanja bespravno sagrađenih objekata nastavljena je u subotu na mostarskim ulicama. Ovaj put riječ je o Zagrebačkoj (nekadašnja Husinske bune) ulici.

Bager, kamion i radnici firme 'Kop gradnja' su se dali na posao, te je srušena još jedna u nizu kućica po Mostaru. Nekada je u ovom objektu bila kladionica, a od danas će taj prostor biti slobodan i eventualno iskorišten za parking mjesta.

Do sada je uklonjen niz kućica na Aveniji (kralja Tomislava), u Dubrovačkoj, kralja Zvonimira, na Starom Veležovom igralištu, Omladinskoj (Hrvatske mladeži), te na drugim lokacijama gdje je došlo do pravosnažnosti rješenja Gradske uprave Mostara.

Vlasnicima onih nelegalnih objekata koji su se o njihovu uklanjanju dogovorili s izvođačem radova neće biti ispostavljen račun za spomenute radove, navedeno je iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Tijekom protekle dvije godine u Mostaru je porušeno 270 objekata koji su predstavljali smetnju na javnim površinama ili su uklonjeni zbog činjenice da je, prema regulacijskim planovima, predviđena izgradnja novih, ali i zbog izgradnje infrastrukturnih sadržaja, poput prometnica.

U Zavodu za prostorno uređenje i planiranje Grada Mostara Plan demolicije izrađen je nakon što su 2012. godine usvojena 24 regulacijska plana. Prema tom planu, na popisu je bilo ukupno 767 objekata koji trebaju biti uklonjeni.

Bespravna gradnja u Mostaru je dugogodišnja tema kojom su se bavili brojni stručnjaci i mediji, a mnogi su ocjenjivali da je grad na Neretvi ovim problemom u posljednjih 25 godina najpogođeniji.