CVIJANOVIĆ U MOSTARU Šantić je bio više od pjesme

CVIJANOVIĆ U MOSTARU Šantić je bio više od pjesme
Fena

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u nedjelju je u Vladikinom dvoru u Mostaru otvorila 101. Šantićeve večeri poezije koje će u narednih sedam dana donijeti različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja i izložbe.

Tom prilikom, Cvijanović je kazala kako je Aleksa Šantić simbol ljubavi, slobode i rodoljublja te da se iz njegovog umjetničkog opusa i bremenitog života može naučiti kako svim svojim bićem voljeti i svoju otadžbinu, ali i svakog malog običnog čovjeka, ne gledajući tko je on.

"Šantić je u tom smislu bio mnogo više od pjesme, mnogo više od imena i prezimena, mnogo više od povijesnog trenutka u kojem je živio. Moramo se truditi da uvijek pronađemo ono 'šantićevsko' u sebi jer samo na taj način možemo biti bolji ljudi i bolji susjedi jer nas je upravo Šantić učio da rodorublje i patriotizam ne znače mržnju prema drugima koji su različiti od nas, već upravo suprotno", naglasila je Cvijanović.

Dodala je kako su vrijednosti i ideali za koje se Šantić zalagao univerzalne i izvanvremenske te kako se ranije, baš kao i danas potrebno za njih grčevito boriti.

"Za nas sve koji živimo u BiH, Aleksa Šantić mora biti putokaz za bolje međusobne odnose, više razumijevanja i sloge jer Šantić podjednako pripada svima, a istovremeno, začudo, ne pripada nikome posebno. Ne mogu da se otmem utisku da Šantić u sadašnjem vremenu zaslužuje mnogo više od onog što mu pruža i njegov Mostar i svi mi zajedno na ovim našim prostorima. 

U to ime želim sve nas zajedno da ponovno usmjerim na neprolazne vrijednosti sadržane u njegovim pjesmama i u njegovom radu kako bismo postali bolji ljudi, bolji sunarodnjaci, kako bismo pokoljenjima koja dolaze svi zajedno stvorili bolje uvjete za kvalitetniji život, da zaista i ostanu ovdje gdje su rođeni, među svojima", poručila je predsjednica Republike Srpske.

Na otvaranju manifestacije upriličena je izložba pod nazivom 'Nemanjići – rađanje kraljevine' i glazbeno - poetski program 'Nemanjići u Šantićevoj poeziji'. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za televizijsku seriju 'Nemanjići', koju je snimao RTS u povodu 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Organizatori su istaknuli kako je i sam Šantić mnogo pisao o Nemanjićima te da se u glazbeno-poetskom dijelu večeri upravo mogu čuti te pjesme. Svečanosti otvaranja prethodilo je polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku, nakon čega je uslijedio pomen na njegovom grobu na Bjelušinama.

Šantićeve večeri poezije održavaju se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a 'Prosvjeta' i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva 'Gusle', a bit će zatvorene 18. listopada izložbom dokumentarne građe 'Mostarski književni krug' autora Zlatka Serdarevića, koja će biti upriličena u Vladikinom dvoru.