FOTO  CODING CHALLENGE Mostar postao središte mladih informatičara regije

FIT coding challenge 2022.
hercegovina.info

U prostorijama Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru danas je otvoreno 15. izdanje natjecanja 'Coding challenge' (FIT CC). 

Na samoj ceremoniji otvorenja ovog natjecanja, putem video linka prisutnima je poruku poslao veleposlanik SAD u BiH Michael J. Murphy, zatim su se uživo natjecateljima obratili veleposlanik Norveške u BiH Olav Reinertsen, uime ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH Jasmin Branković, ministar obrazovanja znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović, prorektorica Univerziteta Armina Hubana, te dekanica FIT-a Nina Bijedić.

Svi govornici su istaknuli prednosti IT sektora u cjelokupnom društvu, te kako na ovogodišnjem natjecanju svi sudionici pobjeđuju nadograđujući svoje znanje.

Pored natjecanja, studenti i posjetitelji mogu poslušati tribine, prisustvovati sajmu zapošljavanja na kojem IT poduzeća iz zemlje i regije predstavljaju svoje potrebe na tržištu rada.

FIT CC svim posjetiteljima nudi i tri tribine gdje mogu direktno od poslodavaca (sponzora natjecanja) čuti iskustva iz realnog radnog okruženja, a teme tribina su: IT i globalna ekonomija, A day in a life of crypto currency, Tržište radne snage u bh. IT sektoru, Globalni trendovi u IT-u: šta su najtraženije specijalizacije budućnosti i šta su globalni poslovi budućnosti.

Cilj natjecanja je da se proširi suradnju sa institucijama iz različitih sektora, prvenstveno jer je IT sektor budućnost u svim granama kako znanosti, tako i gospodarstva, s posebnim akcentom da mladi stručni kadrovi ostaju u BiH i zajedno sa svima nama grade zajedničku budućnost.

Osim danas, natjecanje se održava i tijekom subote u prostorijama fakulteta, a aktivnosti počinju već od 9:45 sati. Bit će upriličene prezentacije projekata, potom sesije sponzora, roštiljada, a od 11:30 sati bit će upriličen mini koncert jednog američkog zbora koji je inače na turneji po Europi.