Četvorica vrsnih umjetnika zajednički u Galeriji Aluminij tematiziraju pogrješku

aluminij izložba, Galerija Aluminij
...a koju čine Ilija Kegelj, Željko Koren, Dario Pehar i Goran Šimunović, drugi se puta predstavila mostarskomu likovnom općinstvu. Nakon lanjskoga, prvoga zajedničkog izlaska u javnost pod spomenutim imenom, kada su istupili s postavom Biti dijete, večeras su u izložbenomu Salonu 2 Galerije Aluminij odaslali snažnu poruku multimedijalnim nastupom, uokvirenim pod imenom Greška / Nema greške / Greška je lijepa.

Izlošci su slike i skulpture, s elementima konceptualne umjetnosti, a autori ističu kako je izložba radikalnijom od njihova prvoga nastupa.

- Njezin naziv, na neki način, predstavlja naše stajalište o odnosu prema toj problematici koja se pojavljuje u životu svakoga umjetnika - pojašnjavaju četvorica umjetnika, dok o njihovu stvaralaštvu povjesničar umjetnosti Beat Čolak zapisuje kako i pogrješan put vodi do nekoga mjesta, a samo je putovanje izvorom brojnih iskustava onima koji ih znaju prepoznati.

- Tim bi se riječima moglo sažeti poruke koje nam radovima prenose. Premda povezani temom pogrješke, umjetnici su zadržali individualnost u sredstvu i u izričaju te se susrećemo s više osobnih vizija i poetika. Pehar ponajvećma tematizira naličje umjetničkoga stvaralaštva, odnos umjetnika prema vlastitomu djelu i izvanjskomu svijetu, dok Kegelj, prije svega, upozorava na ljepote prirodnoga svijeta, dakle i na naše propuste u opažanju. Šimunović, kao i Kegelj, ponekad ispisuje slike, sjedinjujući likovnost i tekstualnost, intermedijalno razotkrivajući idejnu potku poimanja umjetnosti. Koren, pak, nastoji vizualno predočiti problem pamćenja odnosno sjećanja, u čemu mu je osnovnim medijem fotografija, dok suvremene tehnologije koristi kao pomagala za doradbu. Upite su nam postavili i zajednički i svaki ponaosob, ali su i skrili odgovore. Na nama je odgonetati ih, promatrajući ova djela i promišljajući o njima. Bilo bi pogrješno u njima tražiti pogrješku - zapisao je, između ostaloga, Čolak u izložbenomu katalogu, poručivši kako je pogrješka, ukoliko je ima, u ovomu slučaju lijepa.

Osim četvorice umjetnika, u večerašnjemu su programu otvorenja sudjelovali i ak. slikar Mario Šunjić, kao autor drugoga kataloškog teksta, te ak. grafičar Zoran Zelenika, u ime Galerije Aluminij.

Inače, Ilija je Kegelj rođen 1968. godine u Travniku. Kiparstvo je diplomirao 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Predavačem je u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru i autorom nekoliko kiparskih i slikarskih javnih uradaka. Izlagao je na više skupnih izložbi.

Željko je Koren rođen 1983. godine u Mostaru, slikarstvo je diplomirao 2007. na ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka, gdje je 2009. završio i poslijediplomski studij Ars Sacra, pod vodstvom prof. Ante Kajinića. Sudionikom je brojnih kolonija, članom Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i Likovne udruge Čičak. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.

Dario je Pehar rođen 1967. godine u Mostaru, godine 2000. diplomirao je slikarstvo na ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nade Pivac. Predsjednikom je DHLU u FBiH, a zaposlen kao profesor slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru. Izlagao je dosad na tri samostalne i na više skupnih izložbi, a dobitnikom je nagrade za slikarstvo na sarajevskomu Salonu mladih, 2007. godine.

Goran je Šimunović rođen 1965. godine u Konjicu. Članom je Udruge likovnih i primijenjenih umjetnika Dubrovnika. Dosad je izlagao na više skupnih izložbi.

Izložba Greška / Nema greške / Greška je lijepa ostaje dostupnom za besplatno razgledanje tijekom sljedeća dva tjedna.