Centar 2 i Sjeverni logor se neće usvajati prije lokalnih izbora?!

Taj plan, koji se dva puta nalazio pred vijećnicima i nije dobio potrebnu potporu, trenutačno se uopće i ne spominje.
- Zasad nema naznaka da bi se ubrzo regulacijski plan Centar 2 i Sjeverni logor mogao naći na Vijeću, kazao nam je Mustafa Alendar, glasnogovornik Gradskog vijeća Mostar.
Negativne konotacije

Međustranački dogovor HDZ-a BiH i SDA, dviju najjačih stranaka u Vijeću, još uvijek ne postoji, a ne postigne li se u idućih mjesec-dva dana, onda je teško za očekivati da će se nakon toga i dogoditi. Naime, potom slijede godišnji odmori, a onda se ulazi u pripreme za lokalne izbore, pa je malo vjerojatno da se to dogodi u predizbornom razdoblju, i to upravo iz razloga što se oko Centra 2 i Sjevernog logora ionako već duže vrijeme konstantno politizira i dižu nacionalne tenzije. Stoga su šanse minimalne da se to dogodi baš u predizbornoj godini, jer bi se usvajanjem plana dodatno politiziralo.
Podsjetimo kako je sve bilo gotovo po pitanju ovog plana još 2008. i trebao se usvojiti pred same izbore, međutim, tad su uslijedile negativne političke konotacije, i neke stranke s hrvatskim predznakom su lokalnu kampanju usmjerile protiveći se izgradnji Sjevernog logora. Nakon tog pritiska vladajuća garnitura HDZ-a BiH i SDA je planove povukla, iako je postojala volja za njihovo usvajanje. Stvari su prolongirane za nakon lokalnih izbora, ali zatim je uslijedila četrnaestomjesečna kriza oko izbora gradonačelnika, pa su se planovi našli tek u travnju 2010. pred vijećnicima. No, na toj sjednici planovi nisu dobili potporu vijećnika, od kojih su se jedni protivili bespravnoj izgradnji u Centru 2 i nisu željeli dati 'zeleno svjetlo' za legalizaciju, dok su drugi bili protiv izgradnje Sjevernog logora.
Tad su uloženi brojni amandmani i planovi su se tek nakon pola godine ponovno mogli naći na Vijeću, što je u skladu sa zakonom.

Nema političke volje

U međuvremenu su HDZ i SDA u više navrata sjedali, razgovarali, tražili kompromisno rješenje, ali ga nisu postignuli. SDA je bio spreman legalizirati bespravnu izgradnju u Centru 2, ali HDZ je tražio od njih da odustanu od izgradnje Islamskog centra u središtu Mostara, i podrže konkatedralu, pa bi zauzvrat podržali Sjeverni logor. SDA na to nije pristao. Došlo se na sjednicu i glasovalo. Planovi su dobili natpolovičnu većinu vijećnika i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić ih je proglasio usvojenima.
Gradonačelnik Ljubo Bešlić se tom usprotivio jer je za regulacijski plan potrebna dvotrećinska potpora. Iz tih razloga se tražilo izjašnjavanje OHR-a, koji je na koncu potvrdio da je za sve planove potrebna dvotrećinska većina, odnosno 24 od ukupno 35 ruku vijećnika. Nakon toga planove više nitko nije ni spominjao, čime su najviše pogođeni sami investitori, koji su namjeravali ulagati u Centar 2, gdje su planirana višemilijunska ulaganja u hotele i zgrade, a još više je oštećen Sjeverni logor u kojem je planirana izgradnja 'grada u gradu', točnije jednog velikog naselja. Te investicije bi sigurno popravile 'financijsku sliku' Mostara, ali za njih još uvijek nema dovoljno političke volje.

Što je sve planirano u Sjevernom logoru

U Sjevernom logoru je planirana izgradnja tisuća stanova, zatim kulturnih, sportskih i drugih objekata, za što već postoje investitori, a procjenjuje se da cijeli projekt vrijedi više od milijardu maraka. Ako projekt bude ostvaren, istočni Mostar će dobiti sve ono što ima zapadni. Pod tim se najviše podrazumijeva izgradnja stadiona (i to po standardima UEFA-e s 5000 parkirališnih mjesta), novog trgovačkog centra, te džamije s pratećim vjerskim objektima. Sjeverni logor bi tako postao samom sebi dostatan, svojevrstan "grad u gradu", pogotovo kada se uzmu u obzir objekti Univerziteta u Mostaru, koji se također tamo nalaze.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list.ba