Čelnici Hrvatskih željeznica prali novac preko tvrtke u Mostaru

Pruga
Tvrdnje USKOK-a i DORH-a da su čelnici Hrvatskih željeznica milijunska novčana sredstva izvlačili preko kompanije BH-Cargo u Mostaru i otvorene bankovne računu u Švicarskoj, potvrđene su u Zagrebu.

Istraga željeznica u BiH

Zahvaljujući poslovanju sa spomenutom tvrtkom, koje datira još iz 2003. godine, optuženi čelnici Hrvatskih željeznica izvukli su oko 1,5 milijuna eura čistog profita. U popratnoj dokumentaciji koja je trebala opravdati ovu suptilnu pljačku, navedeni su različiti troškovi - od carinskih prijava do troškova prijevoza u BiH i slično. Na suđenju koje se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi protiv Davorina Kobaka, bivšeg predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica, a kojeg sud sumnjiči da je s još troje suoptuženika preko kompanije Agit iz Hrvatskih željeznica izvukao više od 3,7 milijuna eura, prikazane su USKOK-ove snimke iskaza četvrtooptuženog Andrije Sarića, koji tvrdi da su u aferu bile upletene Željeznice Federacije BiH i Željeznice RS-a.

Direktori tražili proviziju

Optuženi Sarić priznaje kako je primio mito od 60 do 70 tisuća eura. Potvrdio je kako za taj novac nije bio oštećeno samo poduzeće Hrvatske željeznice, nego i Željeznice RS-a i Željeznice FBiH, kojima su naplaćivani iznosi veći od onih koje su utvrdile Hrvatske željeznice. Optuženik je u svom iskazu imenovao Srećka Šarana iz Željeznica RS-a te Ekrema Hastora iz Željeznica Federacije BiH.

- Šaran i Hastor su uzimali deset eurocenti po toni prevezenog tereta, tvrdi Andrija Sarić. Spomenimo da u evidenciji Porezne uprave Federacije BiH, Upravi za neizravno oporezivanje BiH te u kompaniji BH-Cargo, koja je služila za pranje novca Hrvatskih željeznica, o ovome nemaju nikakvih podataka. U istragu o aferi uključena su i pravosudna tijela vlasti u BiH. Optuženi bivši predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Davorin Kobak je na sudu odbacio iznesene navode te rekao Andriju Sariću da se nema čega bojati jer HŽ i Agit nisu oštećeni. Na ovu primjedbu Sarić je kazao da postoje fiktivni ugovori jer su u Bosni i Hercegovini tražili proviziju nakon smanjivanja cijena prijevoza tereta. Optuženi Kobak također je demantirao tvrdnje da je u Zagrebačkoj banci u Mostaru podizao novac za sebe, tvrdeći da je novac uzimao kako bi ga dao savjetniku u Željeznicama Federacije BiH Sadiku Kapidžiću za logističku organizaciju.

izvor: večernji list