Bježi kišo s prozora: besana noć u Mostaru

Iz Operativnog stožera Civilne zaštite stoga su upozorili građane čije se kuće nalaze uz rijeku Neretvu da obrate posebnu pozornost na rast vodostaja rijeke i poduzmu potrebne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke.

Prema njihovim informacijama, došlo je do velikog povećanja vode kroz samo središte grada s tendencijom stalnog rasta protoka i vodostaja nizvodno od hidroelektrana, a sve zbog nastavka oborina i priljeva vode u akumulaciju.

Tako je, prema posljednjim informacijama iz Operativnog stožera Civilne zaštite grada Mostara, vodostaj rijeke Neretve još u srijedu porastao za 98 centimetara za nekoliko sati. Zbog toga, iz Dispečerskog centra Elektroprivrede BiH i Hidroelektrana na Neretvi, te Operativnog stožera Civilne zaštite, upozoravaju da zbog stalnih oborina treba očekivati i daljnji rast vodostaja. Iz stožera su upozorili stanovništvo čiji se domovi nalaze uz obale rijeke Neretve da tijekom noći i jutra prate kretanje vodostaja.

Slavica Aničić, voditeljica Službe civilne zaštite grada Mostara, potvrdila nam je kako su u srijedu navečer i četvrtak obišli teren i tom prigodom utvrdili da je nekoliko kuća bilo u opasnosti. 

- Dvije kuće kod Kožare te dvije kuće u naselju Luka i jedna kuća kod hotela Bristol, u samom središtu grada, bile su ugrožene od poplave. Mobilne ekipe su spremne u svakom trenutku brzo reagirati i pružiti pomoć ako bude potrebna. Operativni centar civilne zaštite dežurat će te prikupljati odgovarajuće podatke o razini i protoku vode od brana uzvodno na Neretvi - kazala je za “Slobodnu” voditeljica službe Aničić, dodavši kako je u četvrtak, u 13 sati, protok vode ispod Carinskog mosta bio 1120 metara u sekundi, ali da ta količina vode još uvijek nije kritična.

slobodna dalmacija