Bili smo strpljivi, nećemo dopustiti da nas itko vara

... za vlasnike i nositelje stanarskog prava čiji objekti su smješteni uz planirani objekt, kao i ispod samog hotela.                                   
Dalibor Miloš, vlasnik parcele na adresi Tvrtka Miloša 17, koju s dvije strane okružuje predviđeni objekt, i to u dužini od 80 metara, ipak vjeruje da će se sve ovo okončati u korist svih. 
Neće nas nitko varati


Prema njegovim riječima, za sve ove godine poslije ratnih zbivanja jedina pomoć koja mu je bila upućena je donacija u vrijednosti od 20 tisuća maraka u građevinskom materijalu, još prije 8 godina, od organizacije koja se bavila obnovom ratom porušenih objekata, no isti bi dobili samo ako poruše ostatke devastirane kuće i uklone otpad. Na isto nisu pristali jer bi bilo višestruko skuplji radovi od spomenute donacije, što si u tom trenutku nisu mogli priuštiti financijski. Također je istaknuo kako mu je jasno djelom zašto nisu uvršteni u postupak povratka na svoje, jer je njihov objekt u potpunosti uništen.
- Prije dvije godine, kada je u medijima objavljeno idejno rješenje za novu zgradu federalne Vlade, uvidjeli smo da se planirani objekt izravno naslanja na našu parcelu. Međutim, tada smo mislili da ćemo i mi biti uključeni u korake koji će se provoditi na putu do dozvole za rušenje, no nitko nas nije nikada kontaktirao kako bi ponudili rješenje u korist svih nas, kazao je Miloš. Također je istaknuo kako su uistinu bili jako  strpljivi te nisu nametali svoja mišljenja i stalno tražili svoja prava, nadajući se da će ih na korektan način nadležni uvrstiti u isti. Prije dva mjeseca, na veliko iznenađenje, tvrdi Miloš, dobivaju poziv od načelnice Odjela za urbanizam i građenje Marine Deronjić, da daju svoje mišljenje o cijelom postupku.  
- Ne znam zašto su baš tada odlučili kontaktirati nas, vjerojatno jer su uvidjeli da nemaju druge opcije. Tada nam je predočen prijedlog idejnog projekta, gdje objekt cijelom dužinom izlazi na našu zajedničku granicu. U roku sedam dana smo uložili prigovor, zbog planirane izgradnje nepoznatog objekta sa 6 katova koji se naslanja na naš zid. To je u startu značilo da se nikada neće obnoviti naš dom kao što je nekada bio u smislu da ćemo moći tu živjeti, nastavlja Miloš. Tom prilikom je načelnica Deronjić, ističe on, iskazala razumijevanje za slučaj i rekla se aktivno uključiti u pronalaženje najboljeg rješenja za obje strane.
- Bili smo maksimalno ohrabreni nakon razgovora s njom. Da bi za deset dana izišao članak u vašem mediju s izjavom načelnice Deronjić suprotno od onoga što je nama obećala, što me razljutilo jer se rade neke stvari bez da smo mi obaviješteni, ističe Miloš. Posebno je naglasio kako ovo mora konačno biti privedeno kraju, te se nada da će se konačno neko urazumiti i riješiti problem, ako ne Grad Mostar onda će zasigurno Vlada Federacije.
- Mi smo bili jako strpljivi po ovim pitanju, ali nećemo nikome dopustiti da nas zavlači i prevari, to nikada. Strpljenje ima svoju granicu. Ako nas netko pokuša prevariti, neće dobro proći, to je sigurno, zaključio je Miloš.               

Uskoro sastanak


Po ovom pitanju kontaktirali smo i načelnicu Marinu Deronjić, koja je kazala kako uskoro planira održati sastanak sa strankama, nakon kojeg će imati više informacija o rješenju koje će biti ponuđeno istima.   

Piše: Almedina Bečić