BEŠLIĆ EUROPI Korona nas je zaustavila, ali mi vam šaljemo pozitivnu poruku

Glazbena razglednica
Hercegovina.info

Svečanost predstavljanja Glazbene razglednice Mostara u povodu obljetnica obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a, a u čijoj izradi je sudjelovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta glazbe i filma, održana je u četvrtak na platou ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je cilj poslati ovu razglednicu u svijet kako bi se skrenula pozornost na grad Mostar. "Želimo također skrenuti pozornost na 15. godišnjicu otkako smo na listi svjetske kulturne baštine kao i na 16. obljetnicu obnovljenog Starog mosta i stare gradske jezgre. S ovom razglednicom želimo postići da se Mostar ne zaboravi", istaknuo je Bešlić.

Naveo je kako se po svim predviđanjima i pokazateljima očekivalo kako će 2020. godina za Mostar biti najbolja turistička sezona ikada.

"Dogodilo se ovo što se dogodilo, covid-19 zaustavio je život na cijeloj planeti i danas, od jednog turističkog grada, mi smo još jedan grad u svijetu koji se bori protiv ove pandemije, koji traži rješenja za ekonomski oporavak i pokušava preživjeti sve ove poteškoće. Uvjeren sam kako ćemo ovom razglednicom poslati pozitivne poruke u svijet, razglednicom koja je također i poziv za dolazak u Mostar. Vjerujem da će, kad se otvore granice, onaj dio godine koji bude sa smanjenom prisutnošću koronavirusa ipak dovesti do oporavka ekonomije u našem gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini", naveo je Bešlić.

Dirigent Simfonijskog orkestra Mostar Damir Bunoza aranžirao je pjesmu 'Hercegovina' mostarskog benda 'Zoster' koja se provlači kroz Glazbenu razglednicu Mostara.

"Inače za ovu obljetnicu bude organiziran koncert simfonijskog orkestra, mostarske rock škole i neke zvijezde, ali zbog cijele situacije s koronavirusom to nismo mogli realizirati, ali smo našli načina da i ove godine obilježimo ove važne godišnjice. Aranžirao sam pjesmu 'Hercegovina', otišao s umjetnicima i sviračima u studio gdje se sve snimalo uživo.

Pjesma, koja je inače jednostavna, obrađena je na totalno drugačiji način u jako zanimljivom aranžmanu, s drugačijim ritmovima, pojavljuju se i gudači i puhači, udaraljke i mnogi drugi instrumenti i jako sam zadovoljan kako je sve to ispalo. Ovom razglednicom poslat ćemo jednu lijepu čestitku UNESCO-u iz Mostara koja će pokazati da Mostar i dalje živi, da ima svoje umjetnike i da radi i u vrijeme pandemije koronavirusa", istaknuo je Bunoza.

Organizator ovog događaja bio je Grad Mostar, a projekt izrade ove razglednice povezao je Muzički centar 'Pavarotti', Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca kao što su Mario Knezović i spomenuti Damir Bunoza.

Organizatori su istaknuli kako će razglednicu osim gradovima prijateljima Mostara poslati i gradovima koji su zajedno s Mostarom članovi svjetske asocijacije koja okuplja gradove s UNESCO baštinom (OWHC) nakon čega će ona biti emitirana na njihovim stranicama, kao i na televiziji i društvenim mrežama.

Naime, u srpnju 2004. godine svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. obljetnice dolaska Europske delegacije u BiH kao jasno opredjeljenje i priznanje europske budućnosti BiH, dok su godinu dana nakon toga, odnosno u srpnju 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani na listu UNESCO-a.