FOTO  Američki umjetnik oslikava zgradu u Šantićevoj, počinje Street Arts Festival

Street Art Festival Mostar 2021
Hercegovina.info

Street Arts Festival Mostar je već deset godina samoinicijativno prisutan u kulturnom životu grada Mostara kao svijetla točka likovnog stvaralaštva koja povezuje ljude s umjetnošću. Ove godine bit će izražen interdisciplinarni i interkulturalni karakter koji je značajan za ovaj festival od njegovih početaka i rezultirao je umrežavanjem tisuća pojedinaca i sudionika iz cijeloga svijeta koji su zajedno s organizatorima stvarali novu perspektivu doživljaja grada i prostora.

“Već godinu dana planiramo ovaj jubilarni 10. Festival i narednih dana ulice Mostara će postati otvorena pozornica impresivnih umjetničih intervencija i događaja koji će ponovo donijeti umjetnost u naš svakodnevni život.” kazala je Marina Đapić, organizatorica festivala.

Službeni početak festivala je 3.9.2021. kada će umjetnici iz USA, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine početi slikati murale širom grada, točnije u ulicama: Šantićeva, Kraljice Katarine, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španjolskog trga.

„I ove godine smo sastavili bogat kulturno umjetnički program za sve zainteresirane. Tijekom 10 dana festivala, umjetnici će oslikavati fasade širom grada, bit će organizirani razgovori s umjetnicima, glazbeni događaji u sklopu Open City festivala i program za najmlađe.“ rekla je organizatorica festivala, Sabina Maslo.

Festivalske aktivnosti su već počele dolaskom umjetnika Erika Burke iz SAD, koji već drugi put sudjeluje na festivalu i ovih dana slika mural u Šantićevoj ulici. „Mostar je prelijep grad i sviđa mi se što u ovom gradu mogu slobodno da izrazim svoju umjetnost u odnosu na SAD, gdje su ovakvi festivali strogo kontrolirani i gotovo je nemoguće u ovolikom kapacitetu organizirati oslikavanje murala“, rekao je Erik.

Otvaranje festivala u petak, 3.9.2021. će biti obilježeno uz 3D mapping prezentaciju na Starom mostu, odnosno video projekcijom na Starom mostu, uz zvučne elemente koji posjetiteljima daju kompletan audio-vizuelni doživljaj. Ovaj umjetnički performans je autorsko djelo umjetnika Irfana Brkića – Hypermosha. Prije preformansa će producentica i DJ Goblen Geisha iz Sarajeva puštati muziku a u nastavku večeri će rezident DJ berlinskog Watergate-a JAMIIE zabavljati sve prisutne.

U ponedjeljak, 6.9.2021. s početkom od 16 sati će u Američkom Kutku održati razgovor s umjetnikom Erikom Burke iz SAD. Za najmlađe posjetitelje festivala će u četvrtak 9.9.2021. s početkom u 18.30 sati u Parku Zrinjevac biti cirkuski performans u izvedbi zagrebačkog Cirk Prozor kolektiva. Od glazbenog programa će pored događaja otvaranja festivala, u petak 10.9.2021. u sklopu Open City festivala će na lokalni DJ puštati muziku na Hamam Stage-u u Starom gradu, a narednog dana 11.9.2021. će DJ iz regije puštati muziku u Lazy Bar-u u Blagaju. Zatvaranje festivala će biti obilježeno u ponedjeljak, 13.10.2021. još jednim razgovorom o umjetnosti s lokalnom umjetnicom Majom Rubinić u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 17 sati.


Pozivamo sve zainteresirane da prate rad Street Arts Festivala Mostar na društvenim mrežama Instagram i Facebook i zajedno s organizatorima proslave deset godina rada i uspjeha u donošenju umjetnosti u svakodnevni život svih nas.