FOTO  Alfa oduševila djecu novom slikovnicom Anite Martinac

anita martinac, slikovnica

Povodom „Mjeseca knjige“ Naklada Alfa Mostar i knjižara Alfa u Mostaru predstavili su slikovnicu Kako je Pjev naučio raditi, književnice Anite Martinac. Urednici knjige su  književnici Božidar Prosenjak i Božidar Petrač. Razigrane ilustracije, svojim pastelnim bojama plijene pozornost a radio ih je Vlado Brkić iz Otoka.

„... Kroz višeslojnost misaone strukture i gradacijski umnožene svevremenske poruke idejna se slojevitost ostvaruje upravo u našem suvremenom načinu življenja. Kroz slike i postupcima likova, radnju i bajkovite elemente te znakovite poruke zapravo su opomene – neke koje osuđuju utrku za materijalnim, one koje zapostavljaju vrijednost umjetnosti i one koje narušavaju opstanak prirode, posviješćene preko bajkovitog lika zmaja. Možemo zaključiti da je ova autorica u svom stvaralačkom činu zahvatila mnogo dublje u današnju zbilju nego što bi se očekivalo u jednoj bajci. Njezina edukativna dimenzija nadilazi svojstvo čudesnoga te se čitatelj lako opredjeljuje za ona promišljanja koja obogaćuju i čine ljudski život sretnim i osmišljenim...“ naglasila je u pogovoru ove knjige književnica Marina Kljajo Radić.

Autorica je čitajući ulomke plijenila pozornost djece a i njihovi roditelji mogli su čuti znakovite poruke iz bajke koje su izmamile svima osmijeh na lice.

Bajke Kako je Pjev naučio raditi predstavit će se na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu.