780 zdravstvenih djelatnika tuži SKB Mostar

Tužbe se trenutačno vode pred Općinskim sudom u Mostaru, potvrđeno je za Dnevni list iz ove zdravstvene ustanove, piše mostarski Dnevni list. Od glasnogovornice SKB-a Adrijane Pandže doznaje se kako djelatnici navedenim tužbama traže razliku između isplaćenih plaća i onih plaća koje su utvrđene kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva iz 2000. godine.

Istaknula je kako se postavlja pitanje ustavnosti ovog kolektivnog ugovora, pojašnjavajući kako je isti zaključen između federalne Vlade i Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih i zdravstvu Federacije BiH, te kako, navodi Pandža, federalna Vlada nije imala punomoć za pregovaranje, zaključivanje i potpisivanje navedenog kolektivnog ugovora od Hercegovačko - neretvanske županije, niti je HNŽ naknadno pristupio navedenom ugovoru.

"Također, ni Neovisni strukovni sindikat nije imao punomoć svih svojih sindikalnih podružnica što je također bitno, imajući u vidu da sve sindikalne podružnice s teritorija Federacije nisu istovremeno i članice navedenog Neovisnog sindikata. S obzirom da je oblast zdravstva i socijalne politike (radni odnosi) u zajedničkoj nadležnosti federalne vlasti i županija, ova aktivnost trebala je biti obavljena zajednički i koordinirano, što je u ovom slučaju izostalo jer nije bilo dogovora Vlade Federacije i HNŽ, te se s pravom postavlja pitanje ustavnosti ovog kolektivnog ugovora", kazala je Pandža dodavši kako je ocjenu ustavnosti kolektivnog ugovora zatražio Županijski sud u Mostaru, te se uskoro očekuje odluka Ustavnog suda FBiH.

Nešto više o samim tužbama Dnevni list je pokušao doznati i od glasnogovornice Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ Ankice Puce, koja je rekla kako Sindikatu nisu poznati detalji tužbi s obzirom da su, kako je navela, iste podizane individualno, neovisno o Sindikatu.

Nepoznato je kolika sredstva djelatnici tužbama potražuju, ali s obzirom da se radi o velikom broju tužbi, zasigurno je da se radi o enormnim iznosima koji bi dodatno opteretili ionako otežano financijsko stanje bolnice, te ukoliko tužbe dođu na naplatu, sasvim je sigurno da bi se blokirao račun bolnice, a samim time i njezin rad

"Ukoliko bi došlo do blokade računa, našim pacijentima ne bismo mogli pružati zdravstvenu zaštitu, jer je bolnica i bez toga u izuzetno lošoj financijskoj situaciji", kazala je Pandža, navodeći kako je javna ustanova SKB Mostar zdravstvena ustanova koja pruža zdravstvene usluge stanovništvu s područja HNŽ, ali i stanovnicima drugih županija koje gravitiraju našoj bolnici, te je od javnog značaja za cijelu BiH. Financijsko stanje u SKB Mostar već duže vrijeme je jako loše, gubici se gomilaju i zbog toga im blokada računa konstantno "visi nad glavom".

Zbog nesavjesnog poslovanja uprave ove ustanove, kao i svih ostalih čimbenika koji su utjecali na trenutačnu situaciju, djelatnici SKB-a Mostar svakog mjeseca strahuju hoće li dobiti svoje mukotrpno zarađene plaće. Njihove plaće su neupitne samo iz razloga što im se osiguravaju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja koji im novac početkom mjeseca uplati na račun.

Koliko je financijska situacija teška, svjedoči i podatak kako brojni dobavljači ne žele dostavljati lijekove i ostali medicinski materijal SKB-u Mostar zbog toga što isti ne plaćaju svoje narudžbe i time prave velika dugovanja.

Većine lijekova u bolnici nema jer se dobavljači počinju buniti zbog neplaćenih računa, a pacijenti moraju sami osigurati dobar dio lijekova koje trebaju primati u terapiji pa čak i one najosnovnije lijekove. Bolnica je u ovakvom stanju već duže vremensko razdoblje i konstantno se nižu gubici, koji su višemilijunski. Još nedavno su iz SKB-a Mostar kazali kako su dugovanja veća od 12 milijuna KM i nema nikakvog plana kako bi se ovi gubici mogli sanirati, navodi Dnevni list.