20 mladih još uvijek čeka na početak pripravničkog staža

Napomenimo da je 20 pripravnika u Gradskoj upravi Mostara uspješno zadovoljilo na natječaju, dok je sudbina istih i dalje neizvjesna.
Predrag Šupljeglav, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Gradske uprave Grada Mostara, mišljenja je da bi cijeli postupak navodno trebao uskoro biti okončan jer je usvojen i proračun Grada Mostara.

Rasporediti pripravnike

- Nije bio usvojen proračun, pa se postupak nije mogao provesti u potpunosti. Sada kad je isti usvojen, još treba vidjeti određene pojedinosti sa Zavodom za zapošljavanje i time okončati postupak. Već su poznata imena pripravnika, te ih još samo treba rasporediti na radna mjesta, odnosno na pripravničko mjesto kako bi u tekućoj godini odradili pripravnički staž, kazao je Šupljeglav. Podsjetimo, u međuvremenu su se pojavile i određene nesuglasice, koje su također prolongirale početak rada ovih pripravnika, jer uz imenovane kandidate nije bila naznačena njihova nacionalna pripadnost, što je uvjet u ovoj ustanovi. Stoga je Gradska uprava zatražila od Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, koja provodi tu proceduru, da se naznači nacionalna pripadnost uz imena svih kandidata uz obrazloženje da se kod njih mora poštovati nacionalna struktura. I taj dio procedure je završen.

Veliki broj mladih bez posla

Podsjetimo, na natječaju se tražilo 9 pravnika, 2 agronoma, 2 arhitekta te po jedan pripravnik sa završenim građevinskim fakultetom, odnosno jedan građevinski inženjer, te jedan geodetski inženjer, zatim jedan pripravnik sa završenim ekonomskim fakultetom, prometnim, filozofskim te informatičkim i visokom zdravstvenom školom, smjer dipl. sanitarni inženjer. Lista je sačinjena na osnovi istraživanja organizacijske jedinice i uočavanja potreba za upravo spomenutim vrstama zanimanja.
Bitno je dodati i to kako je zanimanje za natječaj bilo ogromno, jer bez posla s višom i visokom stručnom spremom na području Mostara velik je broj mladih ljudi, od kojih neki više godina bezuspješno šalju prijave na sve natječaje, čak i za one poslove za koje nije uvjet fakultetska diploma. Najzanimljivije od svega je kako su nakon toliko vremena dočekali natječaj, i uspješno isti prošli, a sad nisu sigurni hoće li zauzeti pripravnička mjesta. Naime, dodajmo i to da je ovo tek drugi put da Gradska uprava raspisuje natječaj, iako je zakonski dužna zapošljavati pripravnike. Prvi put je raspisan natječaj za zapošljavanje pripravnika u Gradskoj upravi 2008., dok odmah iduće godine zbog recesije i neizbora gradonačelnika isti nije raspisan.

Piše: Almedina Bečić / dnevni-list.ba