MOGU MANDARINE I U HERCEGOVINI Ovaj nasad u Ljubuškom star je više od 40 godina

Mandarine u Hercegovini
Ilustracija

U dolini Neretve u jeku je berba mandarina. "Zlatni plodovi" zaštitni su znak tog djela Hrvatske i brojni žive od istih. U ovo vrijeme i brojni Hercegovci odlaze u berbu mandarina preko granice kako bi i nešto zaradili. No, da mandarina može uspjeti i u Hercegovini dokazuje nam obitelj Gujić iz Ljubuškog, brat i sestra Sanja i Semir. Njihov nasad mandarina s više od 40 stabala star je više od 40 godina. Zasadio ga je davne 1979. godine njihov otac Sabin.

Mandarine u Hercegovini

"Tako je. ovim mandarinama ima više od 40 godina. Kada smo krenuli praviti obiteljsku kuću ovdje, jedan prijatelj je našem ocu rekao što misli da se zasade mandarine. On je na to pristao i zasade je donio iz Metkovića. Sjećam se mi smo kao djeca s donosili vodu u kantama i zalijevali ih, dok nije provedena voda. Oko mandarina uvijek ima posla tijekom cijele godine", kaže Sanja Gujić za Hercegovina.info.

Još uvijek nije vrijeme berbe

Mandarine u Hercegovini

"Mi imamo zasađenu kasnu sortu, tako da je naša berba svake godine početkom studenog. Baš kao i u dolini Neretve i kod nas će ove godine biti nešto manji rod nego je to bilo prošle godine", govori.

Svi vole njihove mandarine.

"Ovdje je zasađeno oko 40 stabala mandarina, a u planu smo ih zasaditi još 20 novih. Kada imamo dobru godinu poberemo nekih 500 kilograma. Naše mandarine nakon berbe se nađu u Ljubuškom, Zagrebu, Sarajevu. Bude i za nas i za našu rodbinu. Svi kažu kako naše mandarine imaju poseban miris i da im se jako sviđaju", ističe.

Mandarine u Hercegovini

Bilo je i problema tijekom godina.

"Dva puta su stradale. Prvi puta davne 1984. godine kada je bila Olimpijada u Sarajevu i imali smo veliki led, a drugi put 2012. za vrijeme snježnog nevremena koje je zahvatilo cijelu Hercegovinu.

"Te davne 1984. su stradale, no one su još uvijek u tom trenutku bile, pa smo ih morali ponovno iz korijena zasađivati", dodaje njezin brat Semir Gujić.

Nisu samo za dolinu Neretve.

"Može mandarina i u Hercegovini. Imamo i jednu rodicu koja ima tridesetak zasađenih stabala. Kako je već rečeno, otac je probao na nagovor prijatelja Vlade i evo one su se održale sve ove godine. Ljudi kod nas imaju u svojim vrtovima jednu do dvije, dok se malo više se Čapljinski kraj bavi sa sadnjom", dodaje.

Kaže i što joj odgovara.

"Gornji grad u Ljubuškom je u brdu, na prančioku i to im odgovara, dosta trpe hladnoću. Ovu sortu zovu "ruska mandarina". One su sađenje na dva i pol metra jedna od druge, dobro raspoređene i to je jako važno", zaključio je Semir.

Mandarine u Hercegovini

Vrijedna obitelj Gujić osim mandarina, bavi se i sadnjom maslina, šipaka, a imaju i svoj vinograd. Iz njihovog maslinika "Bilo brdo" dolazi i odlično domaće maslinovo ulje. Na svojoj zemlji nastavili su rad svoga djeda i oca koji su sadili i duhan. Oni su dokaz da sve može uspjeti uz volju i radne navike.