FOTO  Mila i Ante Vukoja proslavili 70 godina braka

70 godina braka Mila i Ante Vukoja
Privatni album

Rijetko koji par može se pohvaliti da je zajedno proslavio zlatni pir od 50 godina, dijamantni od 60 godina je još rjeđi, a za onaj platinasti od 70 godina – rijetko tko da je uopće i čuo.

No, Mila (94) i Ante Vukoja (92) svoje sudbonosno "DA" su izrekli prije točno toliko godina. Ante Vukoja rođen u mjestu Gornji Mamići 15.10.1929. i Mila Vukoja (djevojački Čolak) rođena 19.07.1927.u mjestu Dužice vjenčali su se 29.01.1952. u Dužicama.

Na pitanje kako su se upoznali, dali su isti odgovor: "Moj sinko nije u ono vrijeme bilo tko sada. Sjedila u mene u kući tri momka kraj ognjišta, i tako nekoliko večeri i ja odem za dida".

"Nikad nas život milovao nije, živjelo se od duhana, po danu sadi, okopavaj, niži, a uvečer križaj. Ja uvečer iskrižaj, a baba ujutro nosi u Mostar, i gledaj da te ne uhvate žandari", dodao je dida Ante.

No, bilo je i trenutaka kada se nije moglo osloniti samo na prihode od duhana, pa je Ante trbuhom za kruhom dvije godine proveo u Njemačkoj. Kako objašnjava Ante je otišao kako bi u tom vremenu zaradio za traktora i mogao prehraniti obitelj. Jer traktor o ono vrijeme, a i danas pola posla. Pa kad se Ante vratio, osim sadnje duhana zarađivao je i radom na traktoru kod susjeda i prijatelja.

U braku su dobili sedmero djece, pet sinova i dvije kćeri. Nažalost, jedna kćer je preminula zbog bolesti. Imaju petnaest unučadi. Blagoslov im je udijelio fra Velimir Mandić, objavljeno je u tekstu na stranici Župe Kočerin, a koji je pisao njihov unuk Ante.