MEĐUNARODNI SUSRET MASLINARA Sedam zlatnih medalja za maslinovo ulje otišlo u Hercegovinu

nagrade za maslinovo ulje

Ovaj “26. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2024.” održan protekloga tjedna u hotelu Kolovare u Zadru, organizirao je Zadružni savez Dalmacije, a sudjelovali su brojni maslinari iz BiH, Hrvatske i susjednih zemalja.

Sama svečanost otvorenja održana je uz prisustvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković te brojnih visokih dužnosnika. Proizvođači maslinovog ulja koji su dostavili uzorke na ocjenjivanje natjecali su se u kategorijama OTVORENA maslinova ulja, PAKOVINE maslinovog ulja i PROIZVODI OD MASLINE.

nagrade za maslinovo ulje

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je na otvorenju uljarima i maslinarima da se i dalje bore za izvrsnost jer je ona jedini način da Hrvatska napravi razliku i ne prepusti se prosjeku i inerciji, piše Ljportal.com.

„Želim vam da se i dalje borite za izvrsnost jer to je jedini način na koji Hrvatska može napraviti razliku i jedino naša ingenioznost, naše ideje i vještine će od Hrvatske učiniti zemlju koja sutra neće trebati europske fondove. To je sljedeća faza našeg razvoja”, poručio je Milanović, pokrovitelj 26. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, koja se u Zadru održava od 14. do 17. ožujka.

nagrade za maslinovo ulje

Milanović je istaknuo i da nema razloga da Hrvatska bude europski socijalni slučaj i da je cilj da Hrvatska i hrvatski proizvodi budu prepoznati i znaju osiguravati profit.

“Nema razloga da upravo hrvatsko maslinovo ulje ne bude jedan od tih proizvoda – nešto na čemu će se ne samo zarađivati, nego jako dobro zarađivati. Međutim, za to je potrebna uređena država i vodstvo koje će to znati prepoznati i koje će, ako treba, za svoju zemlju ući u sukob s ukotvljenim interesima“, poručio je Milanović.

Napomenuo je da je upravo maslinovo ulje odličan primjer proizvoda koji je kroz godine postao kvalitetan i priznat u svijetu.

“To što se dogodilo s maslinovim uljem u zadnjih tridesetak godina je zapravo pitanje kvalitete života, pitanje kulture srca, pitanje odnosa prema tradiciji i prema nečemu što je uvijek bilo tu, ali trebalo je naprosto neko vrijeme da se to konačno prihvati“, kazao je.

U konkurenciji 214 otvorenih ulja, koliko ih je ukupno pristiglo na Noćnjak 2024., šampionsko je ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti Dubravka Šonjića iz Ciste Velike.

nagrade za maslinovo ulje

“Teška je godina za nama, ali je jako puno dobrih ulja”, izjavila je dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica stručnog panela Zadružnog saveza Dalmacije koji je ocjenjivao sve pristigle uzorke.

Dodala je kako se u kategoriji otvorenih, za razliku od pakovina ocjenjuju i fizikalno kemijska svojstava, posebno se ocjenjuje senzorika, a svi podaci su istaknuti na certifikatu diplome. “Ja vam uvijek stojim na raspolaganju da objasnim ako imate pitanja, pohvale, ali i pokude. Tu smo da o svemu diskutiramo, skupa rastemo i naučimo”, poručila je čestitajući maslinarima i uljarima.

Dakle, na ovogodišnjem Noćnjaku podijeljeno je 79 zlatnih, 60 srebrnih i 12 brončanih medalja.

Iz Hercegovine su zlatnom medaljom nagrađeni:

S.D. RUPČIĆ, vl. Miroslav Rupčić, Hardomilje, Ljubuški, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

MURIĆ d.o.o., Pregrađe, Ljubuški, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

OBITELJSKI PODRUM “SUŠAC”, Cerno, Ljubuški, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino

SLAVKO RAMLJAK, Čapljina /sa maslinikom Cerno Ljubuški, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

OPG MARKO KRVAVAC – DANTE OLIVE OIL, Gabela, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

OLIVA d.o.o. Čapljina, Hercegovina krš, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

ILIJA MILETIĆ, Čitluk, Bosna i Hercegovina, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

DUBRAVKO ŠONJIĆ iz Ciste Velike, šampion za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti