Vizija Međugorja iz 1974. godine

Vizija Međugorja iz 1974. godine
Mnogima je to ‘samo još jedna slika o Međugorju', ali kada čuju da je nastala 1974. godine mnogi se iznenade, pa je s pravom smatraju predznakom ukazanja, kazao nam je fra Jozo Jolić koji je u to vrijeme bio u međugorskoj župi. Slika prikazuje Gospu kako lebdi iznad Međugorja. Vidi crkva, Križevac, brdo Crnica-poslije Brdo ukazanja, vinogradi i Gospa koja lebdi iznad njih.

"Još 1964. napravio sam ulje na platnu na kojemu je lik Gospe Fatimske na mjesecu. Onda sam pomislio zašto bi Gospa bila ne mjesecu kada može biti i među nama. Tada nisam ni slutio da će nam Gospa stvarno i doći. Kada ljudi vide sliku uopće ne reagiraju, ali kada čuju da je nastala sedam godina prije ukazanja svi se iznenade, čak i šokiraju", kazao je Falak za 24 sata, koji se slikarstvom počeo baviti prije više od pedeset godina.

Imao je više izložbi, za crkve je radio slike Križnog puta, ali ostao je upamćem po ovoj slici iz '74. i svjestan je toga.

"To je tako. Po tome me svi ovdje pamte. Jednostavno ne znam zašto se to dogodilo. Neki plan... Samo sam želio da u novoj crkvi u Međugorju nisu goli zidovi. To je bila prva slika u crkvi", rekao je Falak, koji je uvjeren, a u to su uvjereni i liječnici da mu je Gospa 1991. godine spasila život.

"Bio sam u bolnici u Zagrebu. Napuklo mi je slijepo crijevo, odstranili su mi bubreg, dobio sam sepsu. Krv se pretvarala u vodu. Primio sam više od dvadeset doza krvi. Kada je postalo bezizlazno zavapio sam Gospi za pomoć. Kada sam liječnicu Ivanu Gilji zahvalio na odlasku je rmi je spasio život, on mi je samo rekao: Nisam ja. Ništa mi nije jasno, ali idi u Međugorje i pomoli se na Križevcu", objašnjava Vlado Falak čija se slika nalazi u kapelici u Obiteljskom centru "Papa Ivan Pavao II." u Vionici, koji se brine za djecu bez roditeljske skrbi.