U subotu će se u Herceg Etno selu Međugorje održati Glavna i Izborna skupština Matice hrvatske

<

Od Andrije Stojića (BiH) i Klare Čičin-Šain (RH), osoba koje su zadužene da kontakttiraju s medijima, jučer smo doznali da će ovogodišnja je Skupština MH biti i izborna te će se na njoj birati novo vodstvo. Rekli su nam da pravo glasovanja ima nešto više od 180 zastupnika, koji će na zasjedanju Glavne skupštine izabrati članove svih upravnih tijela Matice hrvatske na mandat od četiri godine.

- Glavna skupština najviše je tijelo upravljanja u Matici hrvatskoj, a čine je zastupnici članova Matice. Glavna skupština MH održava se svake dvije godine, dok je svaka druga Skupština izborna. Na Izbornoj skupštini MH biraju se članovi Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda MH. Kandidati koji se natječu za dužnosnike MH trebaju osvojiti iznadpolovičnu većinu zastupničkih glasova kako bi bili izabrani, dok mjesto odbornika zauzimaju oni koji prikupe najveći broj glasova – rekao nam je Andrija stojić, predsjednika čitlučkog Ogranka MH koji je domaćin tog značajnog skupa Matičara.

Treba istaknuti da će zastupnici Glavne skupštine Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini boraviti četiri dana (od večeraS, 17. lipnja, kada stižu u Grude pa do nedjelje, 20. lipnja) te da će posjetiti Grude, Ljubuški, Čapljinu, Stolac, Mostar, Široki Brijeg, Posušje, Međugorje i Čitluk gdje će se upoznati s prirodnim ljepotama, kulturnim sadržajima i povijesnim znamenitostima tih hercegovačkih krajeva.

 

Program boravka zastupnika Glavne skupštine MH u Čitluku i Hercegovini

 

Četvrtak, 17. lipnja 2010.godine :

12.00 sati  - polazak autobusa iz Zagreba (Ulica Matice hrvatske 2)

18.00 sati -  Dolazak u Goricu – Grude: obilazak arheološkog nalazišta Šamatorje, stare i nove crkve sv. Stjepana Prvomučenika i Hrvatske franjevačke arheološke zbirkevečera te odlazak u Čitluk i Međugorje na smještaj i noćenje

 

Petak, 18. lipnja 2010. godine:

8.30  sati - Odlazak u Ljubuški (posjet Franjevačkom muzeju na Humcu), Čapljina – Mogorjelo (arheološki spomenik kulture iz rimskog doba), Hotanj (posjet plantaži začinskog bilja „Roing“),  Stolac – Vidovo polje, (obilazak nekropole stećaka Radimlja)

14.00 sati  - Konjusi  (ručak u vinskom restoranu „Romanca“)

16.30 sati – Odlazak za Mostar (posjet Samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru, razgledavanje Male kapelice u sklopu crkve sv. Petra i Pavla,  obilazak Starog mosta; posjet izložbi o radu Matice hrvatske u Mostaru u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, domjenak i povratak u Čitluk i Međugorje)

 

Subota, 19. lipnja 2010. godine:

8.30 sati -  Čitluk, HERCEG – Etno selo: Glavna skupština Matice hrvatske(predstavljanje prigodne poštanske marke, Hrvatska pošta  Mostar d.d.).

- Ručak

- Poslijepodne – Posjet Vinariji Čitluk  (degustacija prigodno proizvedenog  vina povodom Glavne skupštine Matice hrvatske)

- Navečer: Obilazak Svetišta Kraljice Mira u Međugorju,  Sveta misa – prijem kod župnika,  domjenak

 

Nedjelja, 20. lipnja 2010. godine:

8.30 sati  - Odlazak u Široki Brijeg (obilazak Franjevačke galerije i muzeja te Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu)

11.00 sati - Odlazak u Posušje (obilazak stare i nove crkve i Franjevačkog muzeja „U kući oca mojega“;    ručak u restoranu „Astorija“

14.00 sati  - Odlazak u Zagreb

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info