U Hercegovini edukativna predavanja o raku dojke: Preventivni pregledi spašavaju živote

rak dojke, predavanja

Tijekom listopada radiopostaja MIR Međugorje u suradnji s Poliklinikom Vitalis Mostar realizirala je projekt ''Nisi sama učini prvi korak'' s ciljem ukazivanja važnosti javnog govora o raku dojke, te o nužnosti prevencije. Osim informativnih rubrika u radijskom programu, svakodnevno su se realizirale i nagradne igre u kojoj su slušateljice imale priliku dobiti besplatan uzv i mamografski pregled dojki u Poliklinici Vitalis. Tijekom cijelog projekta podijeljeno je oko 30 besplatnih pregleda.

U središtu ove kampanje bila su edukativna predavanja dr.Inge Marijanović koje smo održali u srednjim školama u Čapljini, Čitluku i Ljubuškom. Oko 250 maturantica čule su mnoge informativne podatke za koje se nadamo da će im koristiti i da ćemo barem malo smanjiti ružne statistike kojima smo danas svjedoci kada je u pitanju karcinom dojke.

rak dojke,predavanja

Mnoge maturantice su izrazile podršku ovakvim predavanjima jer kako kažu teorija iz udžbenika je jedan pogled na ovu zloćudnu bolest, a živa riječ i iskustvo onkologa donosi jednu dublju sliku ove problematike. Osim govornih sadržaja kroz projekt izradili smo i tiskane materijale- plakate i informativne letke. Na tim letcima istaknute su osnovne informacije o karcinomu dojke ali i upute o samopregledu te o drugim načinima kontrole ove zloćudne bolesti.

Radiopostaja MIR Međugorje svojim signalom prekriva cijelu BiH, gotovo cijelu Hrvatsku, satelitima Europu, a Internetom cijeli svijet. Upravo zato smo uvjereni kako smo iskoristili moć medija u dobre svrhe te ovim projektom našim radiovalovima došli u velik broj kućanstava te upozorili žene, majke, sestre, bake na brigu o vlastitom zdravlju. O značajnosti ovog projekta govori i podatak kako su naše brojne kolege prepoznali važnost govora o ovoj temi, te u svojim medijima govorili o ovom projektu te na taj način proširili vijest i na svoje slušateljstvo. Kada je zdravlje čovjeka u pitanju, sretni smo što smo uspjeli ujediniti sve medije i na taj način upozoriti što veći broj slušatelja o važnosti brige za vlastito zdravlje.

Svjesni utjecaja društvenih mreža projekt se provodio i na našoj facebook i instagram stranici koje broje više od 60 000 pratitelja, te na našem youtube kanalu i mrežnoj stranici. U brojnim komentarima ističemo jedan koji svjedoči kako je preventivni pregled prije 13 godina našoj slušateljici spasio život i da zahvaljujući tom jednom pregledu njeni unuci danas imaju živu i zdravu baku. Vjerujemo kako je ovo samo jedan pokazatelj kako brigom o vlastitom zdravlju možemo promijeniti ružne statistike i možemo raku pokazati kako je samo jedna simpatična životinja s kliještima.

Kao medij koji od svog utemeljenja brine o čovjeku, o njegovom duhovnom rastu i ali i fizičkom zdravlju zahvaljujemo svim sudionicima projekta koji su omogućili da se ovaj projekt realizira. Osim zahvale ravnateljima srednjih škola, našem prijatelju projekta Poliklinici Vitalis Mostar i svim medijima, srdačno zahvaljujemo i dr. Ingi Marijanović koja je uistinu nesebično darovala svoje znanje i iskustvo ali i vrijeme, uvijek s predanom mišlju na svoje pacijente koji je čekaju u SKB Mostar.