U Bijakovićima održan Susret dječjih domova BiH

dječiji dom, Bijakovići, susret
...u Majčinom selu u Bijakovićima na kojem su sudjelovala djeca iz deset domova s područja cijele BiH.

Tradicionalni Susret dječjih domova BiH otvorio je dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, koji je u sklopu svečanosti dodijelio i nagrade autorima najboljih literarnih radova pristiglih na nagradni natječaj "Sretno dijete", kao i ustanovama iz kojih nagrađena djeca dolaze.

''Danas smo ovdje da ovaj tradicionalni susret obojimo toplinom naših duša, da pokažemo da u našim srcima ima mjesta za sve i odgovorno obećamo da ćemo do sljedećeg susreta napraviti korak više, korak naprijed za dobrobit onih u čije smo se ime danas ovdje okupili" kazao je, uz ostalo, ministar Opsenica.

Posebno srdačnu dobrodošlicu djeci i njihovim odgojiteljima na početku svečanog otvaranja Susreta poželio je fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčinog sela.

''Nije potrebno provoditi anketu, ali mislim kako bi se večeras svi složili da ovim susretom i obilježavanjem Dječjeg tjedna želimo u središte pozornosti staviti djecu s njihovim potrebama, poteškoćama, s njihovim strepnjama, snovima, kao i s njihovim pravima.
Unatoč općoj suglasnosti o pravima najmanjih, još i danas mnoga djeca i adolescenti, pa i u našoj zemlji, žrtve su nasilja ili zlouporabe, diskriminiranja ili pak žive u uvjetima teške zapuštenosti. Nasilje ima mnoga lica. Bilo koji čin koji djecu kompromitira umno, tjelesno ili duhovno treba gledati kao povredu njihove slobode, stoga i ovaj naš susret treba biti, ako ne krik, onda barem poziv na senzibiliranje javnosti i svih društvenih čimbenika, na zaštitu djece, kao i na stvaranje pretpostavki u društvu za ozračje u kojem će moći rasti i ostvarivati svoja prava, društvo u kojem će tjelesno kažnjavanje i nasilje zamijeniti alternativni načini odgoja" kazao je ravnatelj Ružić.

Nakon svečanog otvaranja, program je nastavljen dječjom priredbom u kojoj su djeca predstavila domove iz kojih dolaze i svoje talente.

Inače, Susret dječjih domova BiH organiziran je u sklopu ''Dječjeg tjedna'' u Hercegovačko- neretvanskoj županiji tijekom kojeg je održano niz radionica kao i podjela đačkih torbi i školskog pribora za učenike iz socijalno ugroženih obitelji.