Replike Međugorja u Malaviju i Hondurasu

Međugorje, kraljica mira, svetište, replike crkava

Na ove tri geografski potpuno različite površine izgrađene su identične crkve svetog Jakova, a svako od navedenih mjesta ima i svoj Križevac, piše Večernji list BiH.

Naime, vjernici koji su hodočastili u Međugorje te nakon toga željeli milosti ovog malog hercegovačkog mjesta, u kojem se već 37 godina ukazuje Gospa, podijeliti sa svojim sumještanima inicirali su gradnju replika Međugorja u svojim sredinama.

Festival mladih u Hondurasu

U dalekom Hondurasu postoji jedno malo mjesto koje se zove Danli (u doslovnom prijevodu "među gorama"). U tom mjestu je 2006. izgrađena crkva sv. Jakova identična onoj u Međugorju. Ali tu nije kraj sličnostima ovih dvaju malih mjesta na različitim krajevima svijeta.

Naime, dva okolna brda pretvorena su u križni put - Križevac s križem visokim 20 metara i Podbrdo s 20 postaja krunice te Plavi križ. U okviru kompleksa nalazi se i veliki vanjski oltar, također po uzoru na onaj u Međugorju. Drugim riječima, pravo malo Međugorje u samom srcu Srednje Amerike, 10.000 km udaljeno od onog izvornog hercegovačkog Međugorja.

Ovu župu sv. Jakova u Danliju mjesni nadbiskup proglasio je svetištem, a idejni začetnik izgradnje svetišta je dr. Elio Alvarenga, rektor Katoličkog sveučilišta u Hondurasu, punog naziva Katoličko sveučilište Hondurasa "Naša Gospa, Kraljica Mira". Ono što je još jedna zanimljivost, ali i poveznica ovih dvaju mjesta, jest to što se i u Danliju organizira Festival mladih po uzoru na onaj međugorski.

Početkom veljače 2013. u mjestu Danli je održan prvi Festival mladih, apsolutno po uzoru na onaj u Međugorju. Oscar Andres Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, koji je bio smatran jednim od vodećih kandidata za sljedećeg papu, kazao je za Danli: "Prednost Danlija je u tome što je južna granica vrlo blizu, tako da vjernici iz Nikaragve, Kostarike i Paname imaju jednostavan pristup.

Ni Gvatemala ni El Salvador nisu daleko. Dakle, naša je namjera da se festival održava svake godine".

Malo Međugorje u Hondurasu medijski je postalo zanimljivo prije dvije godine kada je u njemu, odnosno u crkvi svetog Jakova, izgrađenoj po uzoru na Međugorje, Gospin kip pustio suze. Poznati kardinal Maradiaga rekao je da Majka Božja plače jer se njezina djeca međusobno ubijaju. Međugorje u Africi Druga replika hercegovačkog mjesta molitve, mira i zahvale Majci u koje se godišnje slije stotine tisuća hodočasnika iz svih zemalja svijeta nalazi se u mjestu Michiru u Malaviju, državi u južnoj Africi, bez izlaza na more.

Tony Smith, poduzetnik iz Engleske, učenik Međugorja, prije nekoliko godina osjetio je kako Gospa od njega traži sagraditi repliku Križevca u Engleskoj za sve one ljude koji neće biti u mogućnosti tamo otići. Koliko se god trudio, nikako nije uspijevao pronaći odgovarajuće brdo za Križevac. A onda je jedne večeri jasno i glasno u svom srcu čuo da to treba napraviti u Malaviju za sve one ljude koji ne mogu otići tamo.

Tako je realizirana replika Križevca i međugorske crkve u ovoj afričkoj državi. Tony je gradnju crkve pokrenuo zajedno s pilotkinjom Gabrelle Russel koja se obratila u Međugorju i organizaciji Marijini obroci. Jednako kao što su ukazanja u Međugorju još uvijek obavijena velom tajne, tako su i gradnju crkve i Križevca u ovom mjestu pratile neobične situacije.

Bilo je mnogo sumnje lokalne birokracije, ali i opozicija lokalnog katoličkog nadbiskupa. Ali svaki put kada je podignuta barijera, bila je vrlo brzo otklonjena. Nadbiskup se, naprimjer, ubrzo povukao, mnogo ranije nego što se očekivalo, a njegova zamjena, biskup Tarcisio Ziyaye, bio je sretan što se projekt razvija. Danas ovo mjesto ima križni put s 15 postaja, od kojih svaka podsjeća na Isusov put do Kalvarije i crkvu svetog Jakova identičnu onoj u Hercegovini.

Afričko Međugorje mjesto utjeha je brojnim hodočasnicima iz Malavija i okolnih zemalja. Malavi graniči na sjeveru s Tanzanijom, na zapadu sa Zambijom te na jugozapadu i istoku s Mozambikom. Izdužena je oko 500 km u smjeru sjever-jug, a velik dio istočne granice čini jezero Malawi, dio Velikog tektonskog jarka. Do 1964. Malavi je bio britanska kolonija pod imenom Nyasaland. U prvih trideset godina neovisnosti zemljom je vladao prozapadni i autoritarni Hastings Banda, a 1994. su održani višestranački izbori za predsjednika i parlament na kojima je izgubio vlast.

Jednako kao u BiH, u Malaviju živi svega 15% katolika. Iako smo na početku teksta naveli kako su ova tri mjesta prilično različita, ipak postoji poveznica. Kada se Gospa prvi put ukazala u Međugorju, bila je to mala župa siromašnih mještana koji su preživljavali baveći se poljoprivredom. I Honduras i Malavi nalaze se u sličnoj situaciji. Malavi je siromašna, uglavnom poljoprivredna zemlja.

Glavni izvozni proizvod je duhan. BDP je za 2004. procijenjen na 600 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u. S druge strane, Honduras je zemlja s najvećom stopom kriminaliteta i ubojstava u svijetu od svih zemalja koje nisu u ratu. U 2012. tamo je ubijeno 7200 ljudi (20 dnevno). Ova zemlja također ima četiri puta manji BDP po glavi stanovnika od RH, većina stanovnika je vrlo siromašna.