FOTO  Međugorje: Stara crkva tonula je u tlo, današnja slavi 50 godina

međugorje

U povijesnim dokumentima ime Međugorje prvi se put spominje 1599., a riječ je o popisu datiranom 2. travnja 1599. koji donosi nazive šest župa među kojima se spominje ona koja će za nešto manje od 400 godina poslije postati jedna od najpoznatijih i najznačajnijih na svijetu - župa Međugorje, piše Večernji list BiH.

Kanonski je utemeljena 1. svibnja 1892., a u godini osnutka, piše Međugorje info, imala je svega 1660 žitelja. Nakon utemeljenja župe 1892. trebalo je misliti na izgradnju crkve. Tako je prva župna crkva, za ono vrijeme izuzetno lijepa i neobično velika za potrebe vjernika, izgrađena u samo godinu dana.

Kamen temeljac blagoslovljen je na Uzašašće 1896., a dovršena je 1897. godine. Stara crkva, kako su je prozvali župljani, imala je jedan zvonik i u unutrašnjosti uređen glavni oltar sv. Jakova te pokrajnji sv. Ante.

Zbog trusnog tla na kojem je sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti. Stara crkva srušena je 14. studenog 1978. godine. Na gradnju nove počelo se misliti nakon I. svjetskog rata, a radovi su trajali od 1934. do 19. siječnja 1969., kada je i blagoslovljena. Kako su godine prolazile, i iako se pet zaselaka koje čine župu Međugorju nije značajno povećalo, u nacrtima je stajala mnogo veća crkva. Godine 1975. župa je imala 2924 katolika, a broj se u godinama nakon smanjivao. Crkvu su već tada, prije Gospinih ukazanja, nazivali bazilikom.

Izgradnja nove župne crkve počela je 1935., do početka II. svjetskog rata izgradilo se 2,5 m visine zidova. Radovi na izgradnji crkve stali su do 60-ih godina 20. st.. Godine 1966. nastavilo se s radovima.

Unutarnje uređenje dovršeno je 1980. g., samo su neki od podataka koje Međugorje info ističe iz povijesnih crtica Međugorja. Fra Robert Jolić, povjesničar i član Hercegovačke franjevačke provincije, zapitao se u monografiji župe Međugorje je li se ta župa po čemu razlikovala i je li se moglo naslutiti da će se razviti u odredište milijuna hodočasnika.

Zbog začudne impozantnosti križa na brdu Križevac (1934.) i ogromne crkve (1969.) znatno prije Gospinih ukazanja 1981. godine, ljudskoj logici nije moguće shvatiti takav razvoj.