FOTO  Međugorje: Priključeni prvi objekti na glavni kanalizacijski sustav

Međugorje: Priključeni prvi objekti na glavni kanalizacijski sustav
Riječ je o hvale vrijednom, dugo očekivanom i važnom kapitalnom projektu za cijelu općinu Čitluk, posebice za naseljena mjesta Međugorje i Bijakoviće.

Izgradnja tlačnog voda i dijela glavnog kolektora kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće započela je prije par godina, a ovih dana prvi objekti u Međugorju priključeni su na mrežu.

Ovo je značajna kapitalna investicija za Međugorje i Bijakoviće, pogotovo stoga što se ovdje ostvaruje milijunski broj noćenja, a kanalizacija nije riješena pa sve fekalne vode završavaju u tlu i podzemlju.

"Ovaj projekt je započeo prije nekoliko godina izgradnjom druge faze pročistača otpadnih voda u Potpolju. To je druga faza koja je predviđena za Međugorje. U sklopu postojećeg pročistača urađen je glavni kolektor, crpna stanica u Međugorju i tlačni cjevovod od crpne stanice do prečistača u Potpolju. To su bili osnovni preduvjeti za širenje mreže. Trenutno je u tijeku izgradnja sekundarne mreže, i prije par dana potpisan je ugovor za dvije ulice koji kreće idući tjedan. Trenutno su službeno puštena dva objekta, a rade se dvije ulice u blizini crkve. Raspisan je natječaj za dva velika kraka od škole u Bijakovićima prema crkvi i od Krstina prema pošti u Međugorju. To je početak realizacije ovog velikog projekta, stvorili su se potrebni preduvjeti i ovo sada je izgradnja sekundarne mreže i izravno priključivanje na sustav", rekao je za naš portal Željko Dugandžić, direktor JP Broćanac.

Realizacija ovog projekta je primjer svima kako se sve može kada se hoće i zaista je kapitalan za sve žitelje Međugorja i Bijakovića, ali i za cijelu općinu Čitluk.

Do sada su na mrežu priklječena dva objekta, a prvi koji je priključen na mrežu prije tri dana je Hotel Villa Regina Međugorje.

HERCEGOVINA.info