Međugorje: Gospin kip koji svijetli prenesen u župni ured - stižu vatikanski stručnjaci

Tamo će ga, prema šturim informacijama koje dopiru iz Međugorja, pregledati vatikanski stručnjaci koji bi trebali stići slijedećih dana, vjerojatno kad se smiri uzbuđenje koje je svijetleći kip izazvao među vjernicima.

Tada bi trebao biti proučen, analiziran, te će se istražiti je li zaista riječ o natprirodnoj pojavi ili je netko kip u sobici u kojoj je Vicka Ivanković Mijatović godinama imala ukazanja Blažene Djevice Marije, premazao svjetlećom bojom i obmanuo talijanske hodočasnike koji su nakon što su ugasili svjetla u prostoriji ostali zapanjeni prizorom i alarmirali cijelo mjesto.

Tako je reakcija Crkve uslijedila i prije nego što se pretpostavljalo, budući da je pojava naizgled potpuno ignorirana od crkvenih vlasti. Međugorski franjevci nisu se izjašnjavali o kipu koji svijetli, a mostarski biskup Ratko Perić, koji inače negira ukazanja, nije oformio istražnu komisiju što bi bio uobičajeni biskupijski postupak jer je nadležnost nad Međugorjem preuzeo Vatikan, odnosno Kongregacija za nauk vjere.

Tri godine je njezino Povjerenstvo za Međugorje koje je činilo 17 stručnjaka s različitih područja istraživalo pastoralni segment u hercegovačkoj župi koju godišnje posjeti oko milijun hodočasnika i pored čudesnih događaja vezanih za ukazanja, bavilo se duhovnim plodovima - obraćenjima, ispovijedima, nalaženjem duhovnog smirenja - kako bi se procijenilo mogu li se odobriti i službena hodočašća i o tome sredinom kolovoza izvijestilo nadležne. Čini se kako je upravo Kongregacija i naložila analizu kipa te tako smirila duhove i ispitala sumnje u manipulaciju vjernicima.

Takvu reakciju upravo je za 'Slobodnu Dalmaciju' prvih dana pojave svjetla oko kipa, predvidio kapucinski teolog fra Bono Zvonimir Šagi.

- Ne bi se trebalo prepustiti euforiji, nego pričekati crkvenu istragu i njezine rezultate. Svjedočanstava o natprirodnim i ljudima neobjašnjivim pojavama bilo je puno, sa svih strana svijeta, a mi ne možemo odmah reći da je nešto autentično, da dolazi s Božje strane - komentirao je fra Bono, dodajući kako će crkveno povjerenstvo, sačinjeno obično od nekoliko iskusnih teologa, ali i stručnjaka s drugih područja znanosti, kip skloniti od očiju javnosti, dati ga na analizu, ispitati svjedoke kako bi se utvrdilo o čemu se radi.