FOTO  Veličanstveni korizmeni koncert Miserere nobis autora don Dragana Filipovića

...maestra don Dragana Filipovića, inače poznatog skladatelja i voditelja katedralnih zborova.

Na početku je koncerta međugorski župnik fra Petar Vlašić uputio je riječi dobrodošlice vjernicima i izvođačima te ujedno označio njegov početak.


- Dobro nam došli u našu župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju. Uoči Cvjetne nedjelje niste mogli izabrati ljepše cvijeće i ljepšu pjesmu od ove, cvijeće iz Mostara, a svirače iz našega lijepoga Splita i Mostara. Dragi vjernici, župljani, hodočasnici i slušatelji Radio postaje Mir Međugorje, ostanite večeras s nama i slušajte ovi lijepu korizmenu melodiju Miserere mei deus.  Smiluj nam se, dragi Bože u ovoj večeri, u našem kršćanskom životu da nam stvarno ova Cvjetna nedjelja bude doista Cvjetna, kako bismo cvjetali dušom i tijelom – rekao je fra Petar Vlašić na početku koncerta čije je akorde izravno prenosila Radiopostaja Mir Međugorje.

To prekrasno djelo sastavljenog od novih skladbi maestra Filipovića i obrađenih tradicionalnih korizmenih pjesama, pred brojnim  svećenicima, časnim sestrama, župljanima, međugorski hodočasnicima i ostali posjetiteljima, izuzetno uspješno izveli su Katedralni Oratorijski zbor iz Mostara, Simfonijski orkestar Mostar i studenti Glazbene akademije Sveučilišta u Splitu, a izvedbom je ravnao Hari Zlodre.

Na koncertu su kao korepetitorice sudjelovale s. Matea Krešić i prof. Marijana Pavlović, a kao solisti nastupili su članovi Zbora: Anita i Anđela Ljubić, Nikolina Čule, Ivana Ćorić, Josipa Vukoja, Karlo Milićević, Ivo Jurić, Matej Alpeza, Mario Zovko, Ivo Bradvica i Josip Prskalo.

Između pojedinih stavaka maestrova djela, stihove su recitirali Andrea Matić i Šimun Herceg.

Mora se reći da su brojni posjetitelji cijele večeri naprosto uživali u jedinstvenom i nezaboravnom glazbenom ugođaju koji ih je svojom ljepotom i melodioznošću na najbolji način uveo u tajne Velikog tjedna – dane Kristove muke, trpljenja boli, smrti i uskrsnuća, a nove Filipovićeve skladbe poticale ih na dublje promišljanje „o središnjem misteriju-tajni vjere, života i povijest“.  Stoga su na kraju koncerta izvođače i autora mo. don Dragana Filipovića nagradili dugotrajnim zasluženim pljeskom. Na kraju im se fra Petar zahvalio što baš u Međugorju izveli to veliko glazbeno djelo te svima čestitao predstojeće uskrsne blagdane.

Stvaralačka inspiracija

Po završetku koncetra zamolili smo don Dragana Filipovića za kraći razgovor.

Maestro, odakle vam inspiracija za ovo veličanstveno djelo?

- Budući da živim svoju katoličku vjeru koja je prepuna i bogata ovakvih melodija i napjeva, htio sam napraviti jedan ovakav koncert u kojem će biti razmatranja i razmišljanja potpomognutog glazbom, riječima, tekstom i pjesmom, vokalima i instrumentima, kako bismo što bolje doživjeli ovo korizmeno vrijeme i to baš ovdje večeras pred samu Cvjetnicu. Dakle, inspiracije ne nedostaje ako čovjek proživljava ove tekstove, ove melodije koje su iznjedrene iz našeg puka. Ovdje sam htio uključiti malo polifonije, obraditi neke pučke napjeve, obraditi malo gregorijanski koral. Neke su skladbe bile i praizvedene, ali su bile u skladu ovoga vremena i vrste glazbe koju smo večeras slušali- rekao je don Dragan.

Gledatelji uživali

Opći je mišljenje nazočnih u Međugorju da je ovo veličanstveno glazbeno djelo?

- Vjerujem. Svi ljudi koji su tu imali su prigodu na jedan bogatiji način čuti i ovu našu popijevku i ovu našu korizmenu pjesmu obrađenu za Simfonijski orkestar, klavir, negdje čembalo, mješoviti zbor pa i soliste. To izmjenjivanje pitanja i odgovora, izmjenjivanje diskusije, da tako kažem, između Zbora, solista i orkestra, mislim da se svima moglo dopasti.

Uskoro nastup u Dubrovniku

Želite li što dodati ?

- Hvala vam sto ste ovo popratili i što uvijek zabilježite ovo što se tiče naših mladih. Vjerujem da kad pročitaju nešto o sebi dobivaju elan za novim stvaranjem i pjevanjem te doživljajem ovakvog i drugih koncerta te da će radosnije dolaziti na probe. Ovo je koncert dosta zahtjevan, treba izdržati ovu polifoniju i uz dosta glasa treba i puno misliti glavom.

Iskoristio bih prigodu najaviti da uskoro idemo u Dubrovnik gdje ćemo u kultnoj koncertnoj dvorani poznate tvrđave Revelin na Veliki četvrtak u 20,00 sati izvesti Mozartov Rekvijem. To nam je posebna čast, osobito što će to dirigirati jedan od svjetski poznatih dirigenata Noorman Widjaja. To nismo mogli odbiti pa smo dva-tri posljednja mjeseca jako mnogo radili. Mislim da nam se tako nešto nikada više u životu neće dogoditi – rekao nam je na kraju izuzetno susretljivi maestro don Dragan Filipović.

Mile Pavlović/brotnjo.info