Danas 29. obljetnica Gospina ukazanja u Međugorju

Molitva za zdravlje i mir

Milka Džaja iz Trogira hodočasti već godinama i kaže kako je uvijek iznova nešto vuče u ovo malo vjersko središte Hercegovine, te da će tu dolaziti sve dok bude mogla.

- Ovdje sam već sedmi put. Dolazim iz Trogira pomoliti se Bogu za zdravlje, mir i blagoslov za svoju obitelj, kratko je rekla Milka ističući da je i svoju djecu uspjela podići samo uz Božju pomoć.

Na pitanje utječe li na njih to što Vatikan još uvijek nije službeno priznao Međugorje, Milka kaže da na nju ne utječe, a ne bi trebalo ni na druge.

- Je li Međugorje priznato ili nije, meni puno ne znači. Ja kao vjernik vjerujem da ovdje ima nešto. Ovdje se osjećam kao i u Lurdu i Fatimi koji su priznati, ali kada ovdje dođem osjetim, onaj poseban mir u srcu. Osjećam da mi Bog pomaže i da mi je stalno u pomoći, kazala je Milka. S njom se slaže i Ante Bilušić koji je u Međugorje na proslavu 29. godišnjice ukazanja stigao iz Zagreba. Ovaj 70- godišnjak kaže da je ovdje prvi put bio prije 20 godina, te da se od tada mnogo toga promijenilo. Kako je kazao, nije problem u nepriznavanju Međugorja, nego u tome što se sve komercijaliziralo.

- Mnogo toga se polako pretvorilo u biznis što je po meni pogrešno.  Nije sve u novcu, mislim da smisao života treba tražiti u Bogu. No, sve to me neće omesti da i dalje dolazim i da se pomolim za svoje zdravlje, kazao je Ante.

Najposjećenije svetište

Pored Talijana, koji ove godine čine 80 posto svih hodočasnika, nemali broj je došao iz Francuske, Njemačke, Austrije i mnogih drugih zemalja, a zanimljivo je napomenuti da smo sreli i veliki broj mladih koji su, najčešće u grupicama, s ruksacima na leđima pješice dolazili iz Bosne i Dalmacije.

- Ovdje sam već 13. put, a razlog što dolazim je da se u okrilju međugorske Gospe molim za mir i pomirenje s Bogom kao i za zdravlje svoje obitelji, rekao nam je Franz Lihm, hodočasnik iz Nizozemske, koji je prvi put u Međugorje došao 1991. godine. Međugorje je u novije vrijeme jedan od najpoznatijih i najposjećenijih hodočasničkih svetišta u cijelom katoličkom svijetu.

U selu Bijakovići, na području župe Međugorje, prema svjedočanstvu šestero djece, točno se prije 29 godina ukazala Blažena Djevica Marija, Isusova majka. Od tada svakodnevno dolaze u Međugorje tisuće i tisuće hodočasnika sa svih strana svijeta i do sada ga je posjetilo više od 25 milijuna hodočasnika s ciljem pronalaska duhovnog mira.

Vidiocimka Vicki Ivanković-Mijatović, Ivanu Dragičeviću i Mariji Pavlović Lunetti  Gospa se navodno svakodnevno ukazuje, a hodočasnici hrle do njih u želji da čuju poruke Blažene Djevice, Vidiocima Ivani Ivanković-Elez, Mirjani Dragičević-Soldo i Jakovu Čoli Gospa se ukazuje jedan-put godišnje.

Ovih dana međugorsko svetište pohodi mnogo katoličkih vjernika sa svih strana svijeta pa se svete mise održavaju češće i na različitim svjetskim jezicima. Očekuje se da će na svetom misnom slavlju, koje će se upriličiti danas, na samu 29. obljetnicu Gospinih ukazanja biti nazočno između 80 do 100 tisuća vjernika, piše Dnevni list.