Ako se u Međugorju već godinama javlja Gospa, može i Krist

"Ja sam vaš mir, živite moje zapovijedi", a zatim su znakom križa Gospa i mali Isus zajedno je blagoslovili, don Živko Kustić, bivši dugogodišnji glavni urednik "Glasa Koncila", kazao je za Slobodnu Dalmaciju:

- Ta novost jest novost, ali ne unosi ništa bitno novoga, te poruka odgovara Isusovu stavu i misiji. Ona nije proširenje njegove misije. Isus se može javiti ako hoće. Ako vjerujemo da su objave Gospe nadnaravne, onda se isto tako može javiti i Isus. Svakako je to jedan znak, ali još ne znamo što će značiti - kazao nam je don Živko, uz napomenu kako nam sada preostaje slušati i razmišljati.

Ugledni svećenik kaže kako ne kontaktira s članovima Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu, no, napominje:

- Mislim da to imaju primiti kao podatak i moraju ga razmisliti u okvirima istrage. Ako su skloni iz drugih izvora povjerovati da se tamo događa nadnaravno, onda nije problem niti prihvatiti Isusovu nazočnost. Ne vidim velike razlike, jer on je stvarnost i živo biće. Ljudi koji se time ozbiljno bave, ne trebaju od toga raditi preveliku reklamu. Osobno sam jako sklon, da međugorski fenomen smatram ozbiljnim - ističe don Živko, dodajući kako ipak ne bi želio biti papinskiji od Pape.

Što se tiče samog stava Komisije, drži kako bi to moglo biti pozitivno rješenje.

- Odluka se odgađa svjesno, radi dosadašnjih preoštrih stavova nekih biskupa, no, teško je vjerovati da bi Sveta Stolica poništila sve te godine fenomena - smatra Kustić.

Upravitelj svetišta u Mariji Bistrici Zlatko Koren kazao nam je kako nije upoznat s novošću, no, da se drži stava Crkve.

- Osnovana je Komisija, a konačni sud o fenomenu se neće donositi dok ne prestanu ukazanja, a to je i moj stav - kazao nam je Koren.

Osim Marije Pavlović-Lunetti i vidioc Jakov Čola je na Božić primio poruku Gospe, usko vezanu uz Sina:

- Isus vas voli i daje vam milost da živite u njegovu milosrđu, ali mnoga vaša srca je obuzeo grijeh i živite u tami. Zato, djeco moja, ne čekajte, recite ne grijehu, a vaša srca predajte mome Sinu... - glasila je poruka.

Stav Međunarodne komisije za Međugorje, koji nije konačna presuda, očekuje se tijekom iduće godine, a nadanja idu u smjeru kako će biti donesena odluka da se Međugorje proglasi svetištem, a uz to da se imenuje povjerenika koji bi izvještavao Svetu stolicu o zbivanjima i razvoju događaja. Stav Komisije, koja djeluje od 2010., proslijedit će se Kongregaciji za nauk vjere, koja će potom složiti izjavu i predati je papi Benediktu XVI.. No, to neće biti i konačna presuda o događajima u Međugorju.

Ipak, rad Komisije se odvija u potpunoj tajnosti i nikakve informacije za sada nisu procurile. Stručnjaci iz Komisije ispituju cijeli događaj iz različitih aspekata: prelistavaju se brojni dokumenti, istražuju liječenja i provjeravaju svjedočenja. Ispitani su brojni svjedoci, među kojima, neslužbeno, i svih šestero međugorskih vidjelaca, mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup, te fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Podsjetimo, međugorski fenomen koji plijeni veliku pažnju vjernika, započeo je 25. lipnja 1981. godine kada je šestero djece posvjedočilo kako im se Gospa ukazala, a od tog trenutka imaju redovite objave.