„Zločesta predstava“ namijenjena zreloj publici u Ljubuškom

Predstava igra 5. svibnja u salonu Ohio na Humcu s početkom u 20:00 sati. Glume: doajen HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak, potpomognuti gošćom glumicom Ivanom Giove Župa. Cijena ulaznice je 5 KM, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

- Krenuli smo od nule. Nas je troje. Nismo imali dramski tekst jer nismo bili u mogućnosti platiti autorska prava piscima. Nemamo niti prostor za pripremu predstave. Nemamo novca da bismo predstavu opremili kostimom, rekvizitom, scenografijom i reklamom. Ali sve to ćemo nadoknaditi svojim entuzijazmom i prekrasnim glumačkim tijelima i glasovima s nebesa - kazali su za Večernji list Ivana, Velči i Miro.

Ova komedija o ljubavi bavi se analizom muško-ženskih odnosa. U Zločestoj predstavi korišteni su i kompilirani vrlo slobodno, često bez citiranja, parafrazirani tekstovi i rečenice raznih autora.

- Za jedan dio tekstova i tekstuljaka naprosto nismo bili u stanju utvrditi autorstvo, budući da su dio opsežnog materijala koji slobodno šeta internetom u e-mailovima bez potpisa. Autori tekstova za koje smo sigurni da ih dijelom ima u ovoj predstavi jesu: Shakespeare, Držić, Brešan, Paljetak, Shizgal, Frederic Beigbeder, Robert Marić, Silvija Čolić...

Većina scena u predstavi je aktualizirana i prilagođena vremenu u kojem živimo - dodaju akteri.

Prema riječima glumaca, predstava je namijenjena zreloj publici, srednjoškolcima i onim starijima, odnosno dobi kad se javljaju prve ljubavi. Muško ženski odnosi. Stanje zaljubljenosti. Kemija ljubavi i zaljubljivanja. Koliko lijepa, toliko smiješna, i luda i veličanstvena. S neizvjesnim krajem ljepote i očaja.

''Zločesta predstava'' će možda biti i zadnji komad u kojem će u Mostaru odigrati glumica Ivana Župa. Ova talentirana Splićanka, koja je glumačku naobrazbu stekla na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, uskoro odlazi u Zagreb gdje će pokušati naći stalni angažman.

- Nakon što mi je, ne mojom krivicom, propao angažman u HNK Mostar, sigurno ću napustiti ovaj grad i otići u neku drugu sredinu u potrazi za angažmanom. Nažalost, to neće biti ni moj rodni grad niti ovaj u kojem sam provela punih sedam godina - kaže Župa.

Idejni tvorac predstave i ''treće oko'' je doajen hrvatskog glumišta u BiH Velimir Pšeničnik Njirić.

- Predstavi smo prišli kroz muško-ženske odnose od samog početka zaljubljivanja pa do trenutka kada ljubav splašnjava. Inače, filozofi kažu da prava ljubav traje tri godine, a da primjerice muškarci svake četiri minute pomisle na seks. Predstava je kolaž od 5-6 scena. Mislim da će biti jako zabavna za gledatelje koji će sigurno poželjeti vidjeti je opet - kazao je Njirić za Večernji list.