Uspješno završeni Dani meda Hercegovine 2009.

dani meda, dani meda, ante krešić, med, med, lijek, cimet, med, lijek, med, cimet, recept, lijek, lijek, RAK, đumbir, med, pčele, med, Ljubuški, med, topla voda, lijek, voda, med, jutro, med, grlobolja, domaći recept, prirodni sastojci , kašalj, liječi kašalj, Manuka med , niska kiselost želuca, Akutni sinusitis, jačanje imuniteta, med, čurokot, blagodati, Mostar, dani meda
Među nazočnima su bili članovi Udruge, predstavnici vlasti Županije Zapadnohercegovačke na čelu s Premijerom gosp. Zvonkom Jurišićem, predstavnici susjednih županija te predstavnici općinske vlasti na čelu sa gospodinom Nevenkom Barbarićem. Veći broj uzvanika je bio zahvaljujući i gostima iz Dubrovačko - Neretvanske županije kao i iz susjednih Herceg-Bosanske i Hercegovačko - Neretvanske Županije.

Ivan Kordić, Predsjednik Upravnog odbora Udruge Kadulja, je posebno istaknuo podatak kako su sva 44 uzorka meda koja su sudjelovala u natjecanju potvrđeni kao prirodni proizvod te da među istima nije bilo krivotvorina.

Šampion - Obiteljsko pčelarstvo Antona i Tomislava Borasa

Rekordna 44 uzorka meda su prikupljena od pčelara sa područja regije Hercegovine i to općina Ljubuški, Čapljina, Neum, Grude, Posušje, Mostar i Čitluk.

U 8 kategorija u kojima su se proizvođači natjecali, kao najbolji med (Šampion medova), je proglašen medljikovac koji je proizvelo obiteljsko pčelarstvo Antona i Tomislava Borasa iz Gornje Vitine.

Dodatni motiv svim pčelarima u budućem radu je i gesta Premijera Zvonka Jurišića koji je pri uručivanju plakete i statue gospodinu Antonu Borasu, za osvojeno odličje Šampion medova, ispred Vlade Županije Zapadnohercegovačke dodijelio posebnu nagradu u iznosu od 500 KM kao pčelaru proizvođaču najbolje ocijenjenog meda na ovom natjecanju.

Kordić: "Nastavljamo s aktivnostima!"


"Manifestacija je od velikog značaja, ne samo za Općinu Ljubuški, nego i za područje cijele Hercegovine kao prostora prepoznatljivog po pčelarstvu i proizvodima od pčela. Prvenstveni cilj ove manifestacije je osigurati bolje gospodarenje s pčelama te u konačnici imati kvalitetniji med na stolovima potrošača", istakao je Kordić, Predsjednik Upravnog odbora Udruge Kadulja, najavljujući dalje aktivnosti na podizanju kvalitete meda i organizacije pčelarske proizvodnje.

Pojačan inspekcijski nadzor

Tijekom održavanja ove manifestacije uspjeli smo dobiti i izjavu od gospođe Ivane Bunoze kao predstavnika Uprave za inspekcijske poslove ŽZH a ujedno i člana komisije za ocjenjivanje meda.

Gospođa Bunoza je potvrdila da su u Upravi za inspekcijske poslove zaprimili pisani zahtjev iz Udruge Kadulja za pojačanim inspekcijskim nadzorom meda koji se nalazi u prometu na prostoru ŽZH. Temeljem ovog zahtjeva, Uprava za inspekcijske poslove će potrebni nadzor provesti već u Siječnju 2010. godine. Također je istaknula dosadašnju iznimno uspješnu suradnju pčelara s prostora naše Županije sa ovom institucijom Vlade ŽZH.

Nakon dodjele nagrada svi nazočni su nastavili druženje uz prigodni domjenak.
Ijubuski.info