Tjedan posvećen djeci s posebnim potrebama

Naime, kako smo doznali u Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom, koju pohađa 11 djece s posebnim potrebama, danas će biti upriličena mala priredba na kojoj će se ova djeca družiti sa svojim školskim prijateljima.

Isto tako, prema riječima Zore Skoko, defektologinje u ovoj školi, cijeli tjedan će proteći u obilježavanju ovoga dana, posvećenoga djeci s posebnim potrebama.

Nedostaje defektologa

"Što se tiče proslave na sam Dan djece s posebnim potrebama, program je zamišljen s recitacijama literarnih radova i priredbom koju su pripremala djeca novinarske i literarne sekcije zajedno sa svojim nastavnicima voditeljima", kazala je Skoko, dodajući kako je nakon toga predviđeno druženje. Drugih dana obilježavanja planirano je da se djeca s posebnim potrebama uključe u neke predmete zajedno s ostalom djecom u školi, kao što je likovno ili glazbeno. Govoreći o radu s ovom djecom, Skoko kaže kako školi nedostaje defektologa, jer s ovim učenicima trenutačno rade dvije učiteljice.

"Djeca s posebnim potrebama koja pohađaju ovu školu podijeljena su u dvije skupine i obično su tu od 7.30 do 11 sati", kazala je Skoko.

Prepoznata kreativnost

Voditeljica novinarske sekcije ove škole Memnuna Mahić zajedno sa svojim učenicima pripremila je panoe o ovoj temi, te je kazala kako se na njima nalaze radovi učenika koji pohađaju specijalne odjele, odnosno djece s posebnim potrebama.

"Mi iz novinarske sekcije smo prepoznali njihovu kreativnost, što nas je iznenadilo koliko su maštoviti i zreli", kazala je Mahić. Djeca iz literarne sekcije zajedno su sa svojom voditeljicom nastavnicom Eldom Barbarić sastavljali radove o temi "Moj dragi prijatelj", i od tih radova izabran je najbolji, onaj koji je napisala učenica VIII. b Lucija Madžar

Dragi moj mali prijatelju

Opet sam danas razmišljala o tebi.
Ti si mi prijatelj. Uostalom, samo je duša
ono što čini razliku od čovjeka do čovjeka

A tvoji su osjećaji tako neiskvareni.
Osjećaš ljubav, radost, tugu, sreću, veselje....

Uvijek se smiješ, u tvojim očima vidim
neobičan sjaj, ponekad borben...

Ponosna sam na tebe.
Uz tebe sam jer smo prijatelji.
To ću ti često ponavljati.
Čuvaj se, moj mali prijatelju.
Ne dopusti da svijet uništi tvoju djetinju ljubav,
Da ti makne osmijeh s usana ili sjaj iz očiju.

Ostani takav cijeli život, jer ti si dijete
koje zna voljeti.

Z. Volarević | Dnevni list