Sveta misa za pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve ljubuškoga puka

...je većina u tom mjesecu in odium fidei (u mržnji prema vjeri) nemilosrdno pogubljena. Tako je i večeras u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misu za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve, hrabre muževe i žene ljubuškog kraja, njih 2249 žrtava Drugog svjetskog rata, te 78 branitelja žrtava Domovinskog rata.

Danas na prvu nedjelju Korizme sjećanje nas vodi na tragične i krvave događaje koji su se zbili na ovim našim prostorima prije 68 godina. Sjećamo se mučeničke smrti naših pobijenih fratara kao i svih drugih nevinih žrtava koji su većinom stradali upravo u korizmenom vremenu.

Misno slavlje u prepunoj crkvi započelo je procesijskim ophodom. Predvoditelj svete mise bio je fra Ivan Boras, župnik, u sumisništvu s fra Velimirom Mandićem, humačkim gvardijanom, fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, don Ivom Šutalom, dekanom ljubuškog dekanata, te još dvadesetak svećenika. Misno slavlje svojim lijepim pjevanjem uveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Robertine Barbarić, a svečanosti liturgije doprinijeli su fra Branimir Novokmet, te bogoslovi i franjevački novaci.

U propovijedi je fra Ivan istaknuo, kako je mučeništvo pobijenih fratara postalo sjeme novih duhovnih zvanja u Hercegovini, a mučeništvo naših djedova i očeva sjeme novih obitelji u kojima se rađaju novi naraštaji koji žive njihovu kršćansku vjeru. Fra Ivan je u propovijedi citirao natpis na spomeniku jednog hrvatskog stratišta: "Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti i mi ćemo ga držati" - u potpisu: "Vaši pradjedovi".

Narod koji ima svoje mučenike, narod je jaki, narod je odabrani. Jer snaga mučeništva jamstvo je njegova trajanja i zalog njegova opstanka u svim kušnjama. A mi ih imamo i previše, jer zemlja je puna kostiju mučenika naših i nebo puno duša njihovih - zaključio je fra Ivan.

L.M. | LJ::portal