Paponja i Radišić o svojoj viziji Ljubuškog, Markotić nije stigao

Lokalni izbori 2020 Paponja Radišić

Nakon 16 godina Ljubuški će dobiti novog gradonačelnika. Nevenko Barbarić svoju političku karijeru nastavio je u Hrvatskom saboru, a za njegovu funkciju bore se tri kandidata.

Hercegovina.info organizirala je sučeljavanje kandidata koji su trebali odgovoriti na sedam pitanja. Kandidat HDZ BiH Vedran Markotić nije bio u prilici odgovoriti na naša pitanja, ali zato kandidati HDZ 1990. Radoslav Radišić te prof. Ante Panjonja (HKDU - Hrast) jesu.

Kako biste ocijenili rad g. Barbarića za njegova četiri mandata? Što je bilo dobro, a što ne za vrijeme njegova upravljanja?

RADIŠIĆ: Ne bih želio biti kritičan. Najbolji sud o nekome govore njegova djela, koja je učinio ili nije učinio, tako da prepuštam odgovor na ovo pitanje čitateljima, neka svatko za sebe da svoju ocjenu. Ono što mi se nije svidjelo je to da, bivši gradonačelnik, nije imao sluha za sugestije, pa čak ni za komunikaciju sa oporbenim vijećnicima, ne uvažavajući mišljenje drugih.

Također smatram da se moglo puno više uraditi na gospodarskom planu. Moramo imati sluha za svaku dobru sugestiju, saslušati svaki prijedlog ma tko god ga iznio, ako su mu namjere iskrene i dobronamjerne. Također moramo više uključiti mlade u procese donošenja prijedloga i odluka. Mladi su ti koji imaju energije i volje pokrenuti stvari na bolje.

PAPONJA:  Općenito nezahvalno je eksplicite davati ocjene o nečijem radu, ali u okviru političkog djelovanja ponekad smo dužni ići u tom pravcu. Rad gospodina Barbarića u tom razdoblju bih ocijenio prilično statičnim, bez neke velike ambicije ili strategije da se napravi značajniji iskorak na bilo kojem društvenom polju. Sve je bilo podređeno pukom održanju vlasti, i na tom polju je obilato korištena koruptivna moć općinskog, a kasnije i gradskog proračuna.

U dobro mu se može ubrojiti to što je u jednom razdoblju podupirao određene infrastrukturne projekte na području općine, uglavno se radilo o industrijskoj vodi, i to što je u dobroj mjeri mobilizirao i komercijalizirao dio naših turističkih potencijala, kao što su destinacije Kravica i Koćuša.

Ukoliko upravo Vi osvojite mandat te preuzmete upravljanje gradom, koji će biti vaši prvi potezi?

RADIŠIĆ: Kad budem izabran za gradonačelnika Ljubuškog, ono što ću prvo uraditi je izvršiti uvid u stvarno stanje grada Ljubuškog. Mislim na stanje u području financija i uprave u gradu Ljubuškom. Reorganizirat ću gradsku upravu koja mora postati pouzdan i učinkovit servis potreba naših građana.

Nama trebaju strukturne promjene, a prava strukturna promjena je promjena mentaliteta, ponašanja i očekivanja ljudi. Ono što stalno naglašavam je da pozitivan duh i vjera u uspjeh mora biti pokretačka snaga, a vođen tom idejom pozivam sve koji su sposobni na bilo koji način doprinijeti općem dobru da se jave bez ikakvih ustručavanja.

Moj cilj je biti otvoren za sve bez obzira na stranačku pripadnost. Puno dobrih ideja je propalo samo zbog tog što su dolazile iz krugova koje nisu odgovarale strankama na vlasti. Biti ću otvoren za svaku dobru ideju i inicijativu koja je vođena racionalnim i pozitivnim razmišljanjem, bez obzira od koga došla. Neću davati nerealna obećanja, ali ću vam obećati, da će rad Gradske uprave biti transparentan i dostupan javnosti, biti će uvažavan svatko tko ima dobre namjere i obećavam da ću biti na raspolaganju svim građankama i građanima Ljubuškog. Moram reći da ne postoji čarobni štapić kojim bi mahnuli i riješili sve probleme koji tište naše građane. Samo sustavnim pristupom i radom možemo krenuti naprijed.

PAPONJA: Ukratko, moji prvi potezi će biti usmjereni ka pokretanju gospodarstva i njegova prebacivanja na proizvodnu orijentaciju, podizanju kapaciteta javne uprave, stvaranje uvjeta za privlačenje investitora i ulagača, organiziranje nekoliko industrijskih zona, a krajnji cilj su nova radna mjesta, i to ona produktivna koja doprinose našem proračunu. 

Koji su najveći problemi Ljubuškog danas?

RADIŠIĆ: Da bi uopće riješili nekakav problem, mora se detektirati gdje su stvarani problemi, šta im je uzrok, te postaviti ciljeve koji se žele postići. Najveći problem Ljubuškog je iseljavanje! Mnogo je razloga koji su utjecali na ovaj negativni trend odlazaka u zapadne zemlje EU.

Pored problema u gospodarstvu i privredi, smatram da su građani zarobljeni u nekom vidu apatije i negativnosti. Stječe se dojam da se sve promatra s negativnim stajalištem i iz svega se nastoji izvući negativnost. Smatram da je za bilo kakav uspjeh potrebna pozitivna misao i pozitivan duh, jer ako ćemo svemu pristupiti sa negativnog stajališta onda je svaki pa i najbolji projekt osuđen na propast.

Mi se moramo osloboditi i izići iz grča negativnosti i početi gledati pozitivne stvari i razmišljati pozitivno, jer kako kaže izreka „kakve su vam misli, takav vam je Život“. Problemi u gospodarstvu su nagomilani, jer nema sustavnog pristupa rješavanja problema i postavljenih ciljeva šta želimo ostvariti i u kojim segmentima gospodarstva.

PAPONJA: Najveći su problemi gospodarski zastoj, velika nezaposlenost, veliki udio malih plaća, te demografski pad i iseljavanje mladih.

Gdje leži najveći potencijal koji je možda neiskorišten?

RADIŠIĆ: Jedan od osnova razvoja ovog kraja temeljio bih na konačnom pokretanju industrijske zone u pravom smislu riječi. Imamo idealnu poziciju za ozbiljniji razvoj industrije na ovome području, ali to do sad nismo znali iskoristiti.

Nekoliko puta sam u radu Gradskog vijeća ukazivao na ove potencijale, no nisu me uvažavali. Do sad se radilo sve samo da potencijalni investitor zaobilazi našu općinu u širokom luku. Moramo privući investitore na način da im omogućimo funkcionalnu poslovnu zonu, sa svim elementima koja ta poslovna zona mora imati od infrastrukture pa do olakšica koja Gradska uprava nudi.

Postoje načini na koji se mogu naši prostori učiniti poželjnim za ulaganje u investicije, samo treba iskreno pristupiti i ponuditi potencijalnim investitorima pogodnosti kojih nema u okruženju.Dalje gdje vidim potencijale našeg kraja, su turizam i poljoprivreda.

Što se tiče turizma na području Ljubuškog, u zadnje vrijeme postoje određeni pomaci, ali se steče dojam da se sve radi stihijski, i da su osobe koje se žele baviti turizmom prepuštene same sebi, bez potpore gradske uprave. Ima dosta prostora za unapređenje ove djelatnosti.

Turizam u Ljubuškom je u prvom redu vezan za rijeku Trebižat, sa svojim prelijepim slapovima Kravice, Koćuša, Mlade, Baščina, Čeveljuša itd. Da bi mogli promicati turizam onda prvo što moramo uraditi je zaštititi rijeku Trebižat od daljnjeg devastiranja, zabraniti izgradnju mini hidrocentrala, očistiti korito i obalu te je učiniti još poželjnijom turističkom destinacijom.

Što se tiče poljoprivrede, mi imamo ogromne potencijale u ovom segmentu, a jedan od problema na kojima treba raditi je pomaganje poljoprivrednicima, kroz edukacije i certificiranje proizvoda kako bi mogli lakše izići na tržište, koje je sve zahtjevnije. Mogu istaknuti usku povezanost poljoprivrede sa industrijskom zonom, gdje vidim odličnu priliku za prerađivačku industriju unutar poslovne zone.

Plan je - pretvoriti naše poljoprivredne proizvode u intelektualno vlasništvo u najvećoj mogućoj mjeri kroz brendiranje poljoprivrednih proizvoda, raditi na unaprjeđenju tehnološke razine poljoprivredne proizvodnje, formiranju zadruga, sređivanju katastra. Iskoristiti geoprometni položaj te intezivno raditi na privlačenju investitora – prvenstveno prehrambeno - prerađivačke industrije, te na taj način omogućiti našim poljoprivrednicima lakši plasman proizvedenog voća i povrća.

PAPONJA: Možda bi bilo bolje postaviti pitanje, koji je to potencijal uopće imalo iskorišten? Nešto se malo učinilo na polju turističke djelatnosti, ali i ot je sada sve zastalo.

Moramo znati da nam je nekad prosperitetna poljoprivreda na koljenima, kad je riječ o industriji, tu smo vraćeni sto godina unazad, kad je riječ o ulaganjima, niti jedne ozbiljne investicije u zadnjih trideset godina. Napominjem, da na području općine imamo skoro 40%, u najvećoj mjeri kvalitetnog, obradivog tla, da imamo obilje vode, da je skoro 90% područja općine pogodno za urbanizaciju, da smo blizu svih važnih cestovnih, željezničkih i pomorskih koridora i luka.

Kakvo je stanje s gradskim proračunom, postoje li neke dubioze?

RADIŠIĆ: To je pravo pitanje. Bio sam vijećnik u prošla dva saziva vijeća, pa sam se nagledao svega, od tog da su proračuni planirani u iznosu od 13 milijuna KM, ostvareni 7 milijuna, a potrošeno 9 milijuna, do proračuna ove „CORONA“ godine kad je svatko očekivao ogroman pad prihoda u proračunu, a ispostavilo se da je proračun trenutno stabilan.

Što nam slijedi u godinama ispred nas nitko ne zna. Iako stvarno stanje financija nije baš toliko dostupno javnosti kao što bi trebalo biti, pa javnost I ne zna sve obaveze koje terete proračun. Na ovo pitanje točan odgovor može dati bivši gradonačelnik i aktualni v.d. gradonačelnika, sve ostalo bi bilo nagađanje.

PAPONJA: Stanje s gradskim proračunom je veoma loše. Njime se kardinalno netransparentno upravlja, dok se velike proračunske dubioze godinama vode vanbilančno.

Ukoliko osvojite mandat, kako vidite Ljubuški 2024. godine?

RADIŠIĆ: Uvjeren sam da ću osvojiti mandat za gradonačelnika Ljubuškog, i svjestan sam izazova koji me očekuju. Znam da neće biti lako, ali ćemo promijeniti neke stvari na bolje. Corona kriza taj izazov čini još većim, baš zbog tog su nam potrebni ljudi puni vjere i optimizma. Prioritet je da moramo zaustaviti iseljavanje! Ako posložimo stvari koje sam naveo, onda mladi neće morati tražiti svoju budućnost na zapadu, već će ostati na svome ognjištu i izgrađivati svoju zemlju. Očekujem u prvom redu povratak optimizma i osmijeha na licima naših sugrađana, više zajedništva i međusobne empatije.

PAPONJA: Vidim Ljubuški poletan, dinamičan i užurban, sa više od 2.000 novih produktivnih radnih mjesta.

Koji je razlog zbog kojeg bi građani svoj glas trebali dati upravo vama?

RADIŠIĆ: Ne bih nikome rekao da treba ili mora glasati za mene. To prepuštam glasačima neka procijene sami i neka odluče koji od nas trojice kandidata zaslužuje povjerenje. Sam se zalažem za slobodu izbora i iznošenja svog mišljenja, te ne bih htio ni sugrađanima nametati koga da izaberu.

Uvijek govorim da nema čarobnog štapića, samo sustavnim radom i iskrenim pristupom može se nešto promijeniti na bolje. Mogu i ja obećavati, svašta al treba biti realan. Pozivam građane da u prvom redu iziđu na izbore i neka izaberu onog kandidata za kojeg misle da je najiskreniji i koji može vratiti optimizam. Očekujem da će prepoznati stavove koje zastupam i dati meni povjerenje za gradonačelnika Ljubuškog.

PAPONJA: Razlozi mogu biit ponajviše u činjenici da razumijem krucijalne potrebe našeg društva i naših građana, da sam posve prizemljen, nadasve posvećen i predan svojim idejama, i da sam ih u stanju provesti u djelo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.