O zdravlju Ljubušaka brine oko 140 djelatnika

Ljubuški, Dom zdravlja
U šest desetljeća svoga postojanja, prema mogućnostima, radilo se na proširenju djelatnosti, moderniziranju i stvaranju uvjeta za pružanje različitih i novih zdravstvenih usluga, piše Večernji list BiH. Danas ima 12 odjela: Odjel obiteljske medicine, hitne medicinske pomoći, radiološke dijagnostike, laboratorijske dijagnostike, za pedijatriju, za očne bolesti, za ginekologiju i porodiljstvo, za pulmologiju, Odjel interne medicine, za bolesti usta i zuba, za dermatologiju i Odjel palijativne njege. Osim odjela, ima i Centar za rehabilitaciju u zajednici, Centar mentalnog zdravlja, Higijensko-epidemiološku službu, Službu zajedničkih poslova, a tijekom godine iz Mostara dolazi sedam liječnika specijalista: ortoped, otorinolaringolog, kirurg, neuropsihijatar, psihijatar, urolog i specijalist medicine rada.

Broj zaposlenih se mijenja, neki odlaze u mirovinu, a primaju se i novi. Prema godišnjem izvješću o radu, u prošloj godini primljeno je četvero djelatnika, svi na određeno vrijeme: doktorica medicine, medicinski tehničar, ekonomski tehničar i informatičar, a petero je prestalo raditi: četvero otišlo u mirovinu - specijalist pulmolog, akušerska sestra, zubni tehničar i sanitarni tehničar, a jednom djelatniku, magistru ekonomije, istekao je ugovor. Na kraju prošle godine bilo je ukupno 138 zaposlenika, od kojih 130 na neodređeno vrijeme i osam na određeno.

Kada je riječ o liječničkom osoblju, najviše je doktora medicine - 23, od toga 15 specijalista, troje na specijalizaciji i pet doktora opće medicine, zatim sedam doktora stomatologije, jedan specijalist i šest stomatologa. Još troje stručnjaka s VSS obavlja posebnu zdravstvenu djelatnost - dipl. defektolog, dipl. logoped i dipl. psiholog. Među ukupnim zdravstvenim osobljem još je sedmero s visokom zdravstvenom školom, osam viših medicinskih sestara, 59 sa srednjom medicinskom spremom i 31 u kategoriji nemedicinskog osoblja. Što se tiče specijalizacije, u prošloj godini jedna liječnica bila je na specijalizaciji iz pedijatrije, a za ovu godinu odobrene su dvije specijalizacije - iz ginekologije i neuropsihijatrije. Tijekom godine liječnici ljubuškog Doma zdravlja sudjeluju na stručnim simpozijima, seminarima i kongresima u BiH i šire. •