Nastavljaju se radovi na iskapanju masovne grobnice Bare

zločini, pobijeni, franjevci, masovna grobnica, masovna grobnica, Ljubuški
Do sada devet žrtava

Tu nam je informaciju kazao Vice Nižić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški, i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, dodajući kako se nada da će radovi na ovoj masovnoj grobnici iza stare upravne zgrade Javnog komunalnog poduzeća Ljubuški biti uskoro gotovi, nakon čega će se moći pristupiti iskapanju preostalih dviju masovnih grobnica na području općine, onoj iza zgrade Ministarstva financija i onoj iza zgrade općine. Podsjetimo kako izvodi iz Povjerenstva kazuju kako je masovna grobnica Bare nastala krajem Drugog svjetskog rata, 1945. i 1946. godine.

"Nakon što su komunisti osvojili zapadnu Hercegovinu, u tamnicu su dovodili mnogobrojne uhićenike i redovito ih ubijali. Do prvih posmrtnih ostataka na Barama uspjelo se doći tek 1. listopada, budući da je na tom prostoru bilo komunalno poduzeće, a do sada su otkriveni ostaci devet žrtava", kazao je Nižić.

Pomoć građana

Dodao je kako se radi i na utvrđivanju identiteta žrtava na osnovi DNK analize čiji su ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Tomića njiva, koja je bila prva otkopana masovna grobnica na prostoru općine Ljubuški, gdje su radovi na otkopavanju trajali od 19. do 28. srpnja prošle godine. Ponovno je upućen poziv svim građanima, koji znaju bilo što o pokopanima u ovim masovnim grobnicama, da se jave kako bi se cijeli posao uspješno priveo kraju. Ukoliko je netko u rodbini imao nekoga tko je pokopan u masovnoj grobnici, uzimaju se uzorci krvi radi što lakšeg utvrđivanja identiteta, a isto se radi uspoređivanjem s DNK uzorcima žrtava. Podsjetimo i to kako su za sve ove radove, naročito za identifikaciju, potrebna velika novčana sredstva, pa je Povjerenstvo, uz potporu Vicepostulature i vicepostulatora fra Miljenka Stojića, koji je njegov član, u sklopu općinskog žiroračuna kod UniCredit banke - poslovnica Ljubuški, otvorio podračun 3381602276734328, gdje se mogu uplatiti novčani prilozi.

Z. Volarević