Nakon 39 godina vratio se hercegovački Rocky kojeg nitko nije nokautirao

George Chuvalo, George Chuvalo, George Chuvalo, spomenik, Ljubuški, Jure Čuvalo

U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, na putu k zavičaju svojih predaka sletio je u splitsku zračnu luku u Resniku, gdje ga je dočekala cijela svita novinara i rodbina.

− Prvi put nakon 39 godina idem u rodni kraj svojih roditelja. Prelijep je osjećaj vidjeti rodbinu i teško mi je zadržati emocije. Kad ih vidim, sjetim se svoje obitelji, suza mi krene. Drago mi je da me je toliko ljudi dočekalo − kazao je 72-godišnji Chuvalo, prozvan “najboljom bradom” boksa, koji izgleda kao da mu je barem 30 godina manje.

Iznenadio nas je Chuvalo i dobrim hrvatskim, pogotovo kad se uzme u obzir da jako dugo nije bio na našem govornom području.

− Kad su moji roditelji Stipan i Kate došli u Kanadu, nisu znali engleski pa smo doma govorili hrvatski − objasnio je.

Chuvalo je postao poznat s 18 godina, kad je na jednom turniru nokautirao četvoricu suparnika osvojivši nagradu od 500 dolara. Bio je prvi Hrvat u svijetu profesionalnog boksa, a tijekom 21-godišnje karijere dva se puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji.

Ostvario je 73 pobjede (64 nokautom), a jedini je profesionalni boksač koji nikada u karijeri nije pao u ringu! Poražen je 18 puta, a dva je puta odboksao neriješeno.

U boksačkoj ‘Kući slavnih’

Boksom se prestao baviti 1979. godine, a poslije je uvršten u kanadsku “Kuću slavnih”. Prije 11 godina, zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je “Orden Kanade”, najveće priznanje te zemlje.

U Hrvatsku i BiH došao je na poziv Saveza tajlandskog boksa, Muay Thai BiH, čiji će biti počasni gost na Međunarodnom kupu tajlandskog boksa u petak u Ljubuškom. Tom prigodom održat će i predavanje o štetnosti droge.

− Tri moja sina i žena umrli su zbog problema s drogom. Zato sam osnovao organizaciju za borbu protiv droge koja djeluje preventivno. Razgovaramo s mladima, te po kaznionicama s ljudima koji su već imali problema s drogom. I za kraj, nešto što mnogi ne znaju: navodno su okršaji Alija i Chuvala inspirirali Sylvestera Stallonea za priču o Rockyju.

− Ne znam je li to istina, ali znam da u jednoj sceni Rocky vadi svoju sliku, a na njoj sam zapravo ja. Uz to, Paulie je bio moj sparing partner. Previše slučajnosti, možda bih trebao zatražiti nešto novca, ha-ha − komentirao je Chuvalo.

slobodna dalmacija