FOTO  Najava: Dani meda Hercegovine

dani meda, dani meda, ante krešić, med, med, lijek, cimet, med, lijek, med, cimet, recept, lijek, lijek, RAK, đumbir, med, pčele, med, Ljubuški, med, topla voda, lijek, voda, med, jutro, med, grlobolja, domaći recept, prirodni sastojci , kašalj, liječi kašalj, Manuka med , niska kiselost želuca, Akutni sinusitis, jačanje imuniteta, med, čurokot, blagodati, Mostar, dani meda

Dani meda Hercegovine je manifestaciji koju organizira Savez pčelara Kadulja a ove godine je domaćin Udruga pčelara Kadulja Ljubuški.

Manifestacija je od velikog značaja ne samo za Općinu Ljubuški nego i za područje cijele Hercegovine kao prostora prepoznatljivog po pčelarstvu i proizvodima od pčela. Prvenstveni cilj Dana meda je osiguranje boljeg gospodarenja s pčelama što bi u konačnici donijelo i kvalitetniji med na stolove potrošača, ističe Kordić.

U natjecateljskom dijelu sudjelovati će 44 uzorka meda prikupljena od pčelara sa područja sljedećih općina: Ljubuški, Čapljina, Neum, Grude, Posušje, Mostar i Čitluk. Važno je napomenuti da su ove godine prikupljena rekordna 44 uzorka, prve godine je bilo 16, druge 36 a 2008.-e 21 uzorak.

Tijekom prvog dana manifestacije, u Četvrtak, s početkom u 14:00 sati osmeročlana komisija pod vodstvom prof.dr.sc. Nikole Kezića, obaviti će organoleptičko ocjenjivanje meda. Nakon ovog ocjenjivanja svakom uzorku će se pridružiti određeni broj bodova. Ovi bodovi će zajedno sa bodovima dobivenim fizikalno-kemijskom i peludnom analizom napravljenom na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu odrediti konačno mjesto pojedinog uzorka na bodovnoj listi.

Drugi dan (u Petak), s početkom u 16:00 sati nastaviti će se druženje pčelara i sudionika te će zainteresirani moći poslušati i 2 predavanja vezana uz problematiku pčelarstva i to:

  • Predpristupni fondovi EU - IPA, (Mogućnosti i kriteriji), mr. Jozo Bagarić, dr. vet. med. i
  • Stanje zakonodavstva u oblasti Pčelarstva, mr.sc. Jozo Grbavac, dr. vet. med.

Po završetku ovih predavanja, s planiranim početkom u 17:30 sati, započeti će svečani dio s dodjelom priznanja.

U uvodnom dijelu nazočnima će se obratiti Robert Bilić, Predsjednik Udruge Kadulja, Načelnik Općine Ljubuški, Nevenko Barbarić te Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke Županije, Zvonko Jurišić. U 18:15 će biti upriličena dodjela priznanja pčelarima proizvođačima najboljih medova u pojedinim kategorijama.

Ljubuški.info