LJUBUŠKI Učenicima besplatan prijevoz, poljodjelcima pomoć za saniranje šteta

Ljubuški
hercegovina.info

I iduće školske godine ljubuškim učenicima osnovnih i srednjih škola prijevoz će biti besplatan, odnosno cjelokupni iznos troškova školskog prijevoza snosit će Grad Ljubuški uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke javlja iks-portal

Prijedlog Odluke o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2023./2024. godinu bio je na dnevnom redu XXVI. sjednice Gradskog vijeća Ljubuški održane u četvrtak i vijećnici su ga jednoglasno podržali.

Ova mjera uvelike će financijski olakšati roditeljima učenika, a pravo na subvencioniranje troškova prijevoza u punom iznosu imaju učenici s prebivalištem na području Grada Ljubuškog koji pohađaju ljubuške osnovne i srednje škole, postoji organiziran prijevoz za tu relaciju te učenici s teškoćama u razvoju koji nisu u mogućnosti koristiti organizirani prijevoz, a pravo na 50% subvencije imaju učenici koji pohađaju škole izvan Ljubuškog, odnosno na području Gruda, Čitluka, Čapljine i Mostara.

Također, vijećnici su jednoglasno usvojili i Zaključak o usvajanju Izvješća o procijenjenoj šteti uzrokovanoj tučom 3. lipnja na području mjesnih zajednica Humac, Hardomilje, Radišići i Teskera. Oštećena su 32 poljoprivrednika, a ukupna nastala šteta iznosi 499.391 KM od čega se većina odnosi na uništene nasade lubenice. 1520 domaćinstava bilo je zahvaćeno tučem, no srećom povrijeđenih osoba nije bilo.

Gradonačelnik Vedran Markotić istaknuo je kako je usvojeno Izvješće jedan od potrebnih postupaka ka saniranju šteta poljodjelcima te da za ovu namjenu očekuje pomoć viših razina vlasti.

Među ukupno 10 točaka dnevnog reda bila je i Informacija o radu tvrtke ALBA BH – PJ Ljubuški za 2022. godinu, koju su vijećnici primili na znanje. Tvrtka je na području Ljubuškog prikupila oko 5.050 tona, što je oko 26.900 m3 komunalnog otpada, dok je prikupljeno oko 310 tona reciklažnog otpada. U istom razdoblju uklonjeno je 12 divljih deponija.