Ljubušaci tvrde da piju najskuplju vodu u BiH

ljubuski prosvjed

... u odnosu na druge bh. gradove, tako da će Ljubušaci, ako Vijeće ne povuče svoju odluku, ubuduće piti najskuplju vodu u BiH, piše Dnevni avaz.

Novi cjenik
Prema novom cjeniku, kubni metar pitke vode koštati će 1,58 KM, a domaćinstva čija je potrošnja veća od 30 kubnih metara plaćati će čak 1,74 za kubni metar. Toliko visoke cijene vode, smatraju Ljubušaci, nisu ni u bogatijim zemljama u regiji.

Građani su oštro reagirali na ovu odluku, koju smatraju novim udarom na ionako loše kućne budžete građana, zbog čega su nedavno i protestirali u centru Ljubuškog. Da bi općinskim vlastima dokazali da građani ne žele poskupljenje vode, odmah nakon donošenja ove odluke lokalno udruženje mladih „Agape" pokrenulo je peticiju protiv poskupljenja vode. Prema riječima Marije Herceg, predsjednice Udruženja „Agape", potpisivanje peticije trajat će do kraja ovoga tjedna, nakon čega će ona biti uručena Općinskom vijeću.

Ponoviti glasovanje
- Cilj je bio prikupiti pet posto potpisa glasačke populacije na području općine, no uspjeli smo prikupiti mnogo više. Peticiju ćemo idućeg tjedna uručiti Općinskom vijeću i nadam se da neće ostati ravnodušni na ovoliki broj potpisa i nezadovoljstvo koje su građani izrazili na ovaj način te da će već na idućoj sjednici ponovo glasovati o ovoj odluci, odnosno da će je povući jer ovo je svakako novi udar na kućne budžeta građana - kazala je Herceg.